Džombić: Treba razmišljati o vraćanju nadležnosti RS prenesenih na BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da treba postepeno razmišljati o vraćanju nadležnosti Srpske koje su prenese na razinu BiH. “Vlasti Srpske su to već radile u prethodnom razdoblju, ali je jedini problem kada ozbiljno pristupimo tom pitanju onda dobijamo etiketu da smo protiv države BiH, što nije tačno jer mi samo želimo funkcionalnu i jeftinu državu”, rekao je Džombić danas novinarima u Gornjim Podgradcima, nakon obilaska proizvodnih pogona Nova drvna industrija “Podgradci”.

Istakao je da je jedan od velikih problema napravljen u vezi sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, gdje se u kontinuitetu oduzimaju sredstva u korist Federacije BiH.

“Tu nešto moramo riješiti, jer nije dopustivo da Srpska potražuje 30 milijuna KM i da FBiH samo kada to želi, što zavisi od njene dobre volje, sklapa ugovor o poravnjanju i vraća dugove RS”, istakao je Džombić.

Džombić je podsjetio da je od 2000. do 2006. godine oko 57 nadležnosti preneseno s RS na razinu BiH. “Najveći dio tih nadležnosti su neracionalne i nefunkcionalne i skupe za građane RS i porezne obveznike cijele BiH”, zaključio je Džombić.

Osnivanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prenošenje nadležnosti indirektnih poreza s RS na BiH imalo je kao posljedicu višestruku štetu za Srpsku, koja je izgubila mogućnost i da upravlja prihodima od uvoznih i izvoznih dažbina, akciza i PDV-a, navodi se u dokumentu “Spisak prenesenih nadležnosti s RS na razinu BiH”.

Prenošenje nadležnosti iz oblasti financija, poreza i carina sa Srpske na BiH počeo je 2003. godine, kada su indirektni porezi sa Ministarstva financija RS prešli na Upravu za indirektno oporezivanje BiH, prenosi “Glas Srpske”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*