Economist bi Hrvatsku pomaknuo na zapad

economist-hrvatska Karta Europe je zastarjela i nelogična i treba je mijenjati, zaključio je ugledni tjednik Economist te predlaže da se pojedine zemlje isele iz svog susjedstva baš kao što bi to napravili ljudi nezadovoljni međususjedskim odnosima, a među državama koje se zbog susjeda trebaju seliti navodi i Hrvatsku.
Za Hrvatsku Economist ima ovakvo rješenje: Nojprije Švicarsku, koju ionako svi brkaju sa Švedskom, pošaljemo na Skandinavski poluotok, potom se Austrija preseli na mjesto Švicarske, a Slovenija i Hrvatska mogu na sjeverozapad, gdje mogu formirati regionalni savez s Italijom, koji bi vodio dužd iz Venecije. Između Hrvatske i BiH, koja je po Economistu prenestabilna da bi se micala, nastala bi nova država Bordurija. Italija bi izgubila teritorij južno Rima, koji bi postao otok koji se pridružuje Siciliji. Ta država mogla bi se zvati Kraljevstvo Dvije Sicilije i mogla bi ući u monetarnu uniju s Grčkom i ni s kim više.
Inače, Economist svoj prijedlog za promjene počinje s Velikom Britanijom koja bi se zbog sličnosti fiskalnih problema s južnoeuropskim državama trebala preseliti na jug, a Poljska dolaskom na njeno mjesto izbjegava nezgodne susjede Njemačku i Rusiju.
Podijeljena Belgija bolje odgovara srednjoj Europi, dok bi se organizirani Česi dobro slagali s Nizozemcima i zato Belgija i Češka trebaju zamijeniti svoja mjesta. Nakon što se tri baltičke države presele pored Irske jer su se kao i Irska odlučile na teške rezove i štednju u borbi s krizom stvara se mjesto za Bjelorusiju i Ukrajinu na Baltiku, koje tako mogu biti bliže zapadnim utjecajima, a Rusija se može sjediniti sa svojom enklavom Kalinjingradom.
Na Balkanu Economist predlaže “genijalno” rješenje da se Makedonija, Albanija i Kosovo zarotiraju tako da Makedonija bude gdje je Kosovo, Kosovo dođe na mjesto Albanije, a Albanija bude prvi susjed Grčke, koja tada neće imati razloga za paranoju zbog navodnih teritorijalnih pretenzija.
Izvor: Business.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*