Economist: Srbija dokazala da je regionalni nasilnik

brdokodkranja2 Ugledni britanski tjednik “The Economist” piše da je nedolazak Borisa Tadića na konferenciju o zapadnom Balkanu, održanu u subotu u Brdu kod Kranja, još jednom Srbiju na međunarodnom planu istaknuo kao neposlušnog regionalnog siledžiju. Da je došao na konferenciju, Srbi kod kuće vidjeli bi da sjedi za ‘malim stolom’ s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, što bi značilo da su jednaki. Zbog toga je Tadić odlučio izbjeći sastanak kod Kranja.
Uz pomoć moćnih država poput Rusije i Kine te, unutar EU-a, Španjolske, Srbija se svim silama bori protiv toga da nezavisnost Kosova postane diplomatska činjenica. “Odlukom da ne sudjeluje na tom skupu, nakon koje su su odustali i Herman van Rompuy i Miguel Angel Moratinos, fatalno potkopavši skup, Tadić je dobio bitku, ali nije uspio dobiti rat. Zbog toga poniženja, slovenska bi vlada mogla odlučiti osvetiti se tako što bi usporila eurointegracije Srbije”, piše Economist. U lipnju će se održati samit EU-a o Balkanu u Sarajevu, a službeni Bruxelles već je počeo pritisak na države regije da poboljšaju svoje odnose.
Ako Srbija i dalje ostane tvrdoglava, posljedice za nju mogle bi biti teške. Već je davno izgubila Kosovo, a mogla bi izgubiti i članstvo u EU, piše Economist.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*