Ekološki skandal: Na Mostarskim Vratima nepoznate osobe zakopale 200 tona baterija i starih lijekova!

Na divljem odlagalištu na području Mostarskih Vrata je, kako tvrde građani, za sada nepoznata osoba, s područja Duhanske stanice Ljubuški, kamionima dovezla te bagerima zatrpala velike količine starih baterija, oko 200 tona, te starih lijekova u bačvama od 300 kilograma.

Piše tako portal Ljubuski.info, na čiju e-mail adresu je stigao dopis skupine građana.

“Takav otpad je nerazgradiv, otrovan, te osim velike materijalne štete koja je već počinjena na čitavom području, uzrokuju i pojavu raznih bolesti, posebice karcinoma koji se pojavljuje kod velikog broju stanovnika u blizini odlagališta, a čija se učestalost, po mišljenju objektivnih stručnjaka, može dovesti u vezu sa zagađenim zrakom i izvorima vode. Za posljedicu imamo zagađenje svih izvorišta vode u radijusu od 5 km, a posebno izvora Studenčice i Gožulj u neposrednoj blizini. Budući da je lokalna zajednica od prvoga dana upoznata sa aktualnim problemom, smatramo da ovakvo ponašanje odgovornih, za koje je zapriječena i zatvorska kazna, mora za posljedicu imati to da ih se kroz pozitivne propise prisili da riješe problem onečišćenja te naknade štetu ugroženim stanovnicima”, navodi se između ostaloga u pismu koje je stiglo na e-mail.

U pismu se također ističe kako je lokalna uprava odgovorna, prema Direktivama Europske unije, spriječiti ili maksimalno smanjiti negativne učinke otpada na okoliš, posebice na površinske i podzemne vode, tlo, zrak i ljudsko zdravlje.

Zbog svega navedenog grupa građana iz Ljubuškog je podnijela kaznenu prijavu protiv, za sada nepoznatih osoba zbog navedenih radnji, a ovim su postupkom neutvrđene osobe protivno propisima odbacile, prevozile otpad ili uopće njime postupali na način kojim se ugrožava kakvoća zraka, tla, vode, vodotoka, na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi ili životinja ili ugroziti opstanak šuma, bilja ili drugog.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*