Eksplozija u blizini zgrade norveške vlade u Oslu, najmanje 7 poginulih

Snažna eksplozija zasad nepoznatog porijekla odjeknula je u neposrednoj blizini zgrade norveške vlade u Oslu. Smrtno je stradalo najmanje sedam osoba, ranjeno je više ljudi, a načinjena je velika šteta i na uredu premijera Jensa Stoltenberga, koji su vrijeme eksplozije nije nalazio u uredu, izvijestili su norveški mediji. Policija istražuje je li u pitanju akt terorizma.

Prozori na zgradi vlade rasprsnuli su se, a ljudi u krvi leže na ulici, javila je s mjesta događaja novinarka državnog radija NRK Ingunn Andersen.

Norveška agencija NTB objavila je kako premijer Stoltenberg nije ozlijeđen i da je na sigurnom. Uzrok eksplozije zasad je nepoznat, ali uništena olupina jednog automobila ispred jedne od okolnih zgrada i nastala šteta upućuju na vjerojatnost da je riječ o autobombi. Policija i vatrogasci zasad se ne izjašnjavaju o mogućim uzrocima eksplozije.

NRK je javio da je bomba eksplodirala blizu ministarstva financija, u neposrednoj blizini sjedišta norveškog premijera i redakcije najvećeg norveškog tabloida VG. U zgradi ministarstva nafte, koje se također nalazi tamo, izbio je požar.

Prema fotografijama na portalu NRK-a ulica je puna stakla, pročelje zgrade VG-a je uništeno, a vojska je opkolila četvrt.

Norveška je članica NATO-a i u prošlosti joj je nekoliko puta prijetila al-Kaida zbog sudjelovanja u misiji u Afganistanu, dok je a političko nasilje u toj zemlji praktički nepoznat pojam, prenosi Hina.

U odvojenom incidentu, čovjek u policijskoj odori otvorio je vatru u kampu za mladež laburističke stranke na otoko izvan Osla. Ubijeno je na desetine ljudi. Zasad je nepoznato jesu li i na koji način eksplozija u centru grada i ovaj događaj povezani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*