EKSPLOZIJA u tvornici streljiva u Konjicu: Poginula jedna osoba

U snažnoj eksploziji koja se jutros oko 6.30 sati dogodila u Tvornici municije  “Igman” u Konjicu smrtno je stradala jedna osoba.

– Tijelo jedne osobe je vidljivo, no zbog nekoliko manjih eksplozija nije joj moguće prići, rekao je jutros glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak.

Tijekom jutra čulo se još nekoliko manjih eksplozija zbog čega nije bilo moguće odmah pristupiti nastradalima.

– U skladištu municije je zabilježeno ukupno pet eksplozija. Jedno lice je smrtno stradalo, a o razlozima nesreće u ovom trenutku možemo samo nagađati, kazao je za sarajevski  “Dnevni avaz” generalni direktor “Igmana” Zahid Muratbegović.

Neslužbeno je objavljeno da je stradao 49-godišnji radnik Mustafa Mujala.

Prema riječima Srećka Bošnjaka, više stručnih timova MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije je upućeno na lice mjesta, zajedno s ravnateljem policije i županijskim tužiteljem. Dodao je da o ukupnim razmjerima nesreće policija za sada ne može dati dodatne informacije.

Iz Policijske uprave Konjic doznaje se da njihovi službenici nisu ulazili na mjesto nesreće dok se stanje ne smiri i stignu stručne ekipe iz Mostara. Prema informacijama iz tvornice Igman, sve osoblje je evakuirano iz tvornice.

Tvornica streljiva Igman bila je dio vojne industrije iz bivše Jugoslavije. Izgrađena je 1950. godine, a bila je jedan od najvećih proizvođača streljiva malog kalibra od 5,56 mm do 12,7 mm u Europi. Nakon privatizacije ove tvrtke, poslije rata u BiH, Igman proizvodi sve vrste streljiva bilo da se radi o ‘istočnom ili zapadnom naoružanju’. Izvozili su svoje proizvode u više od 60 zemalja širom svijeta.

U sjedištu Oružanih snaga BiH doznaje se da nisu ugroženi objekti vojske koji se nalaze u sklopu istog kompleksa u kojemu je tvornica streljiva.

Eksplozije nastale samozapaljenjem velike količine baruta

Eksplozije u tvornici streljiva “Igman” u Konjicu nastale su samozapaljenjem velike količine baruta, rečeno je Srni u konjičkoj Civilnoj zaštiti.

Isti izvor navodi da se pretpostavlja da seriji pet uzastonih eksplozija nije uzrok ljudski faktor, te napominje da županijska inspekcija obavlja očevid i da se očekuje dolazak inspektora federalnog MUP-a iz Sarajeva.

U Civilnoj zaštiti izražavaju zabrinutost za stanovništvo i okolinu, ali i nadu da neće biti novih i većih eksplozija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*