Eksplozije u Zenici: Hanas Bošnjak bombama sprječavao deložaciju

Građane Zenice danas je uznemirila eksplozija. Na gradilište Glavne gradske magistrale kod Kazneno popravnog zavoda, u Sarajevskoj ulici, bačene su tri bombe, od kojih su dvije eksplodirale. Aktivirao ih je Hanas Bošnjak, vlasnik kioska koji se nalazi na trasi magistrale.

Kiosk, koji vlasniku predstavlja izvor prihoda, danas je trebao biti uklonjen. Tijekom incidenta ozlijeđene su četiri osobe – Bošnjakova sestra Nasiha, policajci Sabahudin Alispahić (43) i Izet Arnautović (41) i slučajna prolaznica Edina Huskanović (21).

Srećom, sve ozljede su, prema prvim informacijama, lakše prirode.

Šest osoba je lišeno slobode. Vlasnik kioska i još pet osoba su danas pokušali spriječiti deložaciju, a policija se pojavila na licu mjesta kako bi pružila asistenciju nadležnim općinskim službama u uklanjanju kioska. Došlo je do pokušaja sprječavanja policijskih službenika u obavljanju njihove dužnosti.

Povodom incidenta oglasila se i Služba za inspekcijske poslove Općine Zenica.

“Služba za inspekcijske poslove Općine Zenica pokušala je postupiti po Zaključku o prinudnom izvršenju uklanjanja montažnog objekta vlasnika Hanasa Bošnjaka. Ovim radnjama pretdhodila je obavijest Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice, kojom je Služba za inspekcijske poslove upoznata da Hanas Bošnjak od 01. 11. 2007. godine nema potpisan ugovor s Javnim preduzećem, te da zauzima javnu površinu bespravno, a da navedeni objekat predstavlja smetnju izgradnji Glavne gradske magistrale”, stoji u dopisu iz Općine Zenica.

Služba za inspekcijske poslove, po navodima iz priopćenja, postupila je i po rješenju Službe za prostorno uređenje, kojim se odbija Bošnjakov zatjev za produženje korištenja lokacije jer duže vrijeme nije plaćao najamninu, a trebao je i zemljište privesti pravnoj namjeni.

Građevinski inspektor je po službenoj dužnosti donio rješenje kojim se naređuje Bošnjaku da ukloni objekat u roku od pet dana. Kontrolom je utvrđeno da stranka nije postupila po inspekcijskom rješenju, te je donesen zaključak o prinudnom izvršenju uklanjanja objekta, navode iz Općine Zenica. [Doznajemo.com]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*