Emir Kusturica: Bakir Izetbegović u školi bio žestoko islamski orijentiran

Autobiografska knjiga Emira Kusturice “Smrt je neprovjerena glasnina”, izazvala je veliku pozornost javnosti, tijekom i nakon promocije na ovogodišnjem beogradskom sajmu knjiga. Kusturica u knjizi piše i o nedavno izabranom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću, kojeg, kako tvrdi, poznaje još iz školskih dana.

– Bakira Izetbegovića sam poznavao iz gimnazije. On je na odmoru između dva sata, s gađenjem, iz kruha vadio viršlu, pa je s odgovarajućom grimasom, nosio preko cijelog bifea i teatralno “peksinluk”, uz neizbježno “fuj”, bacao u kantu za smeće. Kada su ga zbog žućkasto-crvene kose zvali “Žuti”, on se trudio biti duhovit: “Nisam ja žut, ja sam zelen”, rekao bi, podsjećajući tako na svoju žestoku islamsku orijentaciju – piše Kusturica, ne ostavljajući dvojbu da njemu samom, usprkos muslimanskom imenu i prezimenu, nije smetalo jesti hranu zabranjenu islamskim vjernicima. Nije također pojasnio kako se događalo da muslimanskoj djeci u školama, u jugoslovenskoj državi koju je toliko branio, ne bude, uz kruh, nuđena i neka druga hrana – sukladno njihovim i uvjerenjima njihovih roditelja.

I ova mala pikanterija, u kojoj Kusturica, kao i na mnogim mjestima u ostatku knjige, iznosi “mahalaške” podatke o ljudima o kojima piše potvrđuje, po nekim  mišljenjima, da se “slavni režiser”, usprkos tvrdnjama da je proširio svoj horizont na cijeli svijet zapravo nije puno odmaknuo od tople “mahalaške estetike” i da zapravo nikad nije prebolio činjenicu da zbog svoje (in)direktne podrške velikosrpskoj politici nije baš omiljen u svom rodnom gradu.

Inače, dio o Bakiru Izetbegoviću objavljen je u dijelu knjige u kojem Kusturica piše o svom predratnom susretu s Bakirovim ocem, Alijom Izetbegovićem, koji se dogodio upravo u stanu Izetbegovića mlađeg.

Izvor: Dnevnik.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*