Enes Handžić postaje pokajnik i ključni svjedok protiv Mlaće i Cikotića

Enes Handžić, kojemu se na Sudu BiH sudi za zločine nad bugojanskim Hrvatima, potpisao je sporazum o priznavanju krivice. “Oslobođenje” piše da će, pema neslužbenim saznanjima, Handžić biti kažnjen sa 5 godina zatvora u zamjenu za izjavu Tužiteljstvu kao svjedok

Tužiteljica Slavica Terzić predala je na pisarnu Suda u utorak poslijepodne, pred kraj radnog vremena, sporazum o priznavanju krivice između Tužiteljstva BiH i optuženog Enesa Handžića, bivšeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost 307. brigade Armije BiH i kasnije pomoćnika zapovjednika Operativne grupe Zapad 3. korpusa Armije BiH sa sjedištem u Bugojnu.

“Oslobođenje” podsjeća da je Handžić javnosti poznat i kao poslijeratni ministar unutarnjih poslova Srednjebosanske županije, a potom i kao šef interne kontrole federalnog MUP-a od 1999. do 2002. godine, kada mu je komesar IPTF-a oduzeo akreditive za rad u policiji.

Tužiteljica Terzić je u srijedu ujutro, na početku novog ročišta na suđenju za ratne zločine u Bugojnu, Sudskom vijeću, kojim predsjedava sudac Davorin Jukić, priopćila da je sporazum potpisan. Suci su odlučili da iz predmeta Gasal i drugi, kojima se sudi već duže od tri godine, izdvoje suđenje Handžiću.

U predmetu Gasal i drugi sada će se, dakle, suditi trojici optuženika – Nisvetu Gasalu, upravitelju logora za ratne zarobljenike na stadionu NK Iskra u Bugojnu, Musajbu Kukavici, zapovjedniku straže u tom logoru, i Senadu Dautoviću, bivšeg načelnika policije u Bugojnu i komandanta Objedinjene vojno-policijske komande tokom sukoba u gradu Bugojnu.

Prema pisanju “Oslobođenje”, zadovoljstvo optuženog Handžića i njegovog glavnog branitelja Fahrije Karkina bilo je očito, dok je tužiteljica ostala suzdržana.

Sporazum između Handžića i Tužiteljstva postignut je nakon dugotrajnih pregovora, koji su, prema objašnjenju odvjetnika Karkina, imali neslužbeni i službeni dio, piše “Oslobođenje”.

U prvom dijelu pregovora, Handžić je, uz saglasnost Suda BiH, dolazio u Sarajevo radi posjeta odvjetniku Karkinu, a potom su zajedno odlazili u Tužiteljstvo. Konačno, prošlog petka tužiteljica Terzić je počela saslušavanje Handžića kao svjedoka u predmetu Dževad Mlaćo i drugi.

Vjeruje se da su u ovom predmetu za ratne zločine nad Hrvatima u Bugojnu osumnjičeni, prije svega, Dževad Mlaćo, kao bivši predsjednik Ratnog predsjedništva SO Bugojno, i Selmo Cikotić, aktualni ministar odbrane BiH, koji je tijekom 1993. i 1994. godine bio zapovjednik Operativne grupe Zapad sa sjedištem u Bugojnu.

Mlaćo i Cikotić su, na prijedlog obrane Enesa Handžića, prije godinu svjedočili na suđenju Gasalu i drugima. U oba slučaja njihovo pojavljivanje u sudnici dovelo je do javnog otkrivanja tako inkriminirajućih dokaza da je Sudsko vijeće i Mlaći i Cikotiću dodijelilo posebne pravne savjetnike, koji su ih svojim savjetima sprečavali da daju izjave koje bi dovele i do njihovog kaznenog gonjenja.

Prelazak Handžića s mjesta za optužene na mjesto za svjedoke stvarila bi se potpuno nova situacija u bugojanskoj istrazi Tužiteljstva BiH.

3 Comments

  1. ZanimljivoZa masovna ubijstva i progon samo 5 godina. Daje to Napravio Hrvat bilo bi 2o godina. Tosu bosanski sudovi> Srbi imaju pravo da nepriznaju tekav sud.Stoce reci pravasi – platformasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*