Enes Maksumić priznao zločine nad Hrvatima u Jablanici

Enes Maksumić zvani Čađo priznao je u Tužiteljstvu BiH da je počinio ratne zločine u logoru Jablanica, nakon čega je pušten iz pritvora, tako da će se u nastavku istrage o ratnim zločinima nad Hrvatima u Jablanici i Konjicu braniti sa slobode, izjavio je Srni njegov odvjetnik Duško Tomić.

“Moj klijent je tijekom sinoćnjeg saslušavanja priznao da je sudjelovao u premlaćivanju jedne osobe i spreman je da prihvati suradnju u ovom predmetu”, rekao je Tomić. Naglasio je također da će Dječja ambasada, čiji je on generalni tajnik, Tužiteljstvu BiH ustupiti niz saznanja o tome da je u logoru Jablanica bilo 623 civila, od čega 69-oro djece.

“Iz Konjica je polovinom 1993. godine, u organizaciji predsjednika ratnog Predsjedništva općina Konjic, Jablanica, Prozor Safeta Ćibe prebačeno u ovaj logor kamionima UNPROFOR-a veliki broj osoba hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio i jablanički župnik Alojzije Bošnjak”, podvukao je Tomić.

Po njegovom mišljenju, nema nikakve dvojbe da je ovom prilikom počinjen strašan zločin i da je krajnje vrijeme da sud stavi točku na zločine u logoru koji je bio u zgradi “Muzeja revolucije” u Jablanici. Prema njegovim riječima, posebne odgovore na mnoga pitanja u vezi s tim zločinima mora dati upravo Safet Ćibo, koji je bio izaslanik ratnog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića za Jablanicu, Prozor i Konjic.

“Ćibo mora odgovoriti zašto su hrvatske žene i djeca otimani sa svojih ognjišta i dovođeni u logore”, zaključio je Tomić u izjavi za Srnu.

Pripadnici SIPA-e jučer su ujutro na području Jablanice uhitili Enesa Maksumića zvanog “Čađo” (42), Azema Ibrovića (41) i Jusufa Hindića zvani “Sic” (57), koji su osumnjičeni za ratni zločin nad Hrvatima na jablaničkom području.

Maksumić i Ibrović rade kao policajci u Policijskoj stanici Jablanica u MUP-u Hercegovačko – neretvanske županije. Sva trojica uhićenih nastanjena su u Jablanici. Tomić je rekao Srni da ne zna kakav je status druge dvojice uhićenih – Ibrovića i Hindića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*