Enes Viteškić dvaput oslobođen, treći put osuđen na 11 godina

Osječki Županijski sud je na 11 godina zatvora nepravomoćno osudio Enesa Viteškića (43) za ratni zločin počinjen protiv civila u Paulinu Dvoru u prosincu 1991. godine.

Viteškiću se za ovo djelo sudilo treći put jer je u prva dva postupka – 2004. i 2007. nepravomoćno oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud oba puta, zbog pogrešno utvrđenoga činjeničnog stanja te potrebe dodatnog razmatranja dokaza, vratio predmet na ponovno postupanje Županijskome sudu.

Na trećem suđenju nisu izneseni izravni dokazi o Viteškićevoj odgovornosti, ali je sudsko vijeće zaključilo da iskazi svjedoka upućuju na to da je počinio kazneno djelo iz optužnice.

Sudac Darko Krušlin rekao je da dokazi upućuju na to da je Viteškić bio jedan od počinitelja zločina, a budući da je nepravomoćnom presudom osuđen na kaznu zatvora dulju od pet godina, određen mu je i pritvor koji može trajati do pravomoćnosti presude pa je u pratnji pravosudnih policajaca odveden iz sudnice. Vrijeme koje je prije proveo u pritvoru, od rujna 2002. do travnja 2004., uračunato mu je u izrečenu kaznu.

Nakon izricanja presude pozlilo je Viteškićevu ocu, kojeg su prijatelji izveli iz dvorane u kojoj je pročitana presuda. Zamjenik osječkoga županijskog državnog odvjetnika Miroslav Dasović rekao je da će o mogućoj žalbi na kaznu odlučiti nakon što primi pismeni otpravak presude. Viteškićev odvjetnik Davor Krtić rekao je da će se žaliti na odluku.

Na pitanje novinara kako je mogla biti donesena takva presuda ako nije bilo bitnih novih dokaza protiv njegova branjenika, Krtić je odgovorio kako se “konačno pronašlo vijeće koje će ispuniti želje da Enes Viteškić bude kriv jer nikakvih novih činjenica nije bilo”.

Drugi optuženik u tom postupku Nikola Ivanković je na izdržavanju kazne jer je na prvom suđenju 2004. godine nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, koja mu je pravomoćnom presudom povećana na 15 godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*