English: Za SAD je neprihvatljivo ukidanje RS, ali i priča o odcjepljenju!

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Charles English ponovio je da je pitanje referenduma u BiH veoma osjetljivo i da ima posebnu povijesnu težinu te da bi SAD smatrale provokativnim bilo koje pitanje koje se tiče stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnoga integriteta BiH. “Oni koji žele promovirati referendum moraju imati na umu da su referendumi u prošlosti bili politički provokativni i da bi se o tim pitanjima trebalo vrlo oprezno razgovarati. SAD ne bi tolerirale referendumsko pitanje koje predstavlja prijetnju strukturi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i dovođenje u pitanje ovlasti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”, rekao je English, gostujući u programu BHT 1.

Također, veleposlanik Englsih kazao je da politička situacija u Bosna i Hercegovina nazaduje od 2006. godine, kada nije usvojen “travanjski paket” ustavnih reformi.

– Svjedoci smo da od tada pojedinci u Bosni i Hercegovini idu u krajnosti, jedni tražeći ukidanje manjeg bh. entiteta, a drugi forsirajući priču o odcjepljenju. Nijedan od ta dva stava nije prihvatljiv za SAD koje su za apsolutno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*