EPHZHB odgovara na priopćenja HSP-a BiH u vezi s TE Kongora

Na priopćenje za javnost HSP-a BiH u vezi s projektom Rudnika i TE Kongora, reagirala je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, ističući da je potaknuta brojnim neistinama i neutemeljenim optužbama te da želi informirati javnost o stvarnome stanju i istinitim činjenicama. U priopćenju stoji:

“Vlada Federacije BiH, pored ostalih energetskih objekata, proglasila je javnim interesom, a potom i donijela Odluku o aktivnostima na pripremi za izgradnju Rudnika i TE Kongora kod Tomislavgrada i odredila JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar kao nositelja aktivnosti.
Sve pripremne radnje za navedeni integralni projekt ovo poduzeće vrši na transparentan način, sukladno važećim Zakonskim propisima i standardima, te u suradnji s lokalnom zajednicom.

Podsjećamo kako je još prije 12 godina izrađena predstudija izvodljivosti za integralni projekt RiTE Kongora, od strane renomirane Njemačke tvrtke Rheinbraun Enginering und Waser GmbH iz Kölna.

Studija je, u kojoj se nalaze potrebni pokazatelji i procjene, odmah dostavljena OV Tomislavgrad na čijim je sjednicama i javno prezentirana uz nazočnost svih zainteresiranih strana. Dostavljena je i nadležnim tijelima izvršne, zakonodavne županijske i federalne vlasti, kao i stručnim institucijama. Također uz suglasnost OV Tomislavgrad i angažiranje stručnih tvrtki i institucija do danas su izvršeni istražni radovi na ležištu lignita Kongora, (a ne ‘navodne analize’) i napravljena njihova revizija na temelju kojih je županijsko ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije izdalo rješenje o priznavanju rezervi lignita.

Faza koja slijedi izrada je Strateške procjene utjecaja na okoliš, koja će se raditi po svim europskim standardima i Zakonu o zaštiti okoliša Federacije BiH. Pri tome će se izvršiti sveobuhvatna multikriterijalna analiza uvažavajući okolišni, tehnološki, socijalni, energetski i financijski aspekt moguće realizacije RiTE Kongora.

Nakon njezine izrade bit će prezentirana i predmetom javnih rasprava na kojima će moći sudjelovati svi koji su zainteresirani, iznijeti svoja stajališta i argumentirane prijedloge, posebice predstavnici općinske vlasti i građani Tomislavgrada bez čije suglasnosti nije moguće dalje niti nastaviti s realizacijom projekta.

Ovo su činjenice i sva druga nagađanja oko stupnja zagađenja okoliša, promjene lokacije izgradnje, nepoznavanje temeljnih procedura vođenja projekata samo su obmanjivanje i zastrašivanje javnosti. Javno poduzeće ne može mijenjati Vladine odluke, niti se ovakve složene investicije mogu realizirati i voditi bez suradnje i aktivnoga sudjelovanja nadležnih tijela vlasti od razine općine do države.

Donošenje odluka o statusu i promjeni vlasničke strukture poduzeća kao što je spomenuti rudnik Tušnica u Livnu, nadležnost je njegova vlasnika i Vlade HBŽ.

Apsurdno je da politička stranka koja sudjeluje u vlasti gotovo na svim razinama, podsjeća Elektroprivredu HZ HB da živimo u jednoj od najsiromašnijih zemalja Europe i predbacuje ovom poduzeću da ne čini ništa za dobrobit njezinih građana odnosno za ‘gladan i žedan narod’.

Napominjemo kako je ovo poduzeće jedino u regiji za posljednjih 30 godina izgradilo dvije nove hidroelektrane, a u svojim razvojnim planovima ima 11 proizvodnih objekta na čijim pripremama za izgradnju intenzivno radi.

Uvjereni smo kako je ovo najbolji put za napredak i prosperitet ovih prostora, budući da se kroz realizaciju projekata osiguravaju poslovi za brojne radnike tvrtki i institucija izvođača, podizvođača radova ili suradnika na projektima, što je ujedno i oslonac za razvoj drugih grana gospodarstva.

JP Elektroprivreda HZ HB prednjači na području obnovljivih izvora energije jer smo i prvo javno poduzeće koje započinje izgradnju vjetroelektrane, konkretno VE Mesihovina i to u općini Tomislavgrad kao i crpne HE Vrilo također u ovoj općini, što se namjerno prešućuje.

Pozivamo odgovorne iz HSP BiH da budu konstruktivan čimbenik i potpora u pronalaženju najboljih rješenja koja će biti u interesu i na zadovoljstvo svih strana, posebice građana koji se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji, te da prestanu s napadajima i blaćenjem ovoga poduzeća.

Uvjereni smo kako su građani, posebice naši kupci električne energije svjesni aktivnosti i odgovornosti ovoga poduzeća za osiguranjem kvalitetne električne energije, a sve drugo je čisto politikanstvo.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*