Episkop Fotije pisao Jospioviću u vezi s najavom osnivanja HPC-a

U povodu najava osnivanja Hrvatske pravoslavne Crkve episkop dalmatinski Fotije uputio je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću pismo u kojem ističe ističe dobronamjernu i iskrenu potrebu ukazati na “moguću opasnost od najavljenog formiranja tzv. Hrvatske pravoslavne zajednice i objave u Zadru, da će uskoro biti formirana i tzv. Hrvatska pravoslavna crkva”.
“Spomenuta ‘Hrvatska pravoslavna zajednica’ u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje utemeljenje i povijesno izvorište ima u Pavelićevoj NDH. Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gde su najvećim delom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vjere ili nacije”, piše episkop Fotije te te dodaje kako se nada da će predsjednik Josipović njegovo “kratko obraćanje razumjeti najdobronamjernije i svojim predsjedničkim autoritetom pomoći da se zaustavi i suzbije eventualna registracija ovakve udruge”. “Ova udruga sa sobom ne donosi mir, niti prosperitet, već navještava novu i novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njenim građanima, koji teže ulasku u Europsku uniju”, stoji u pismu episkopa Fotija.
Inače, “Večernji list” je u ponedjeljak objavio da će država će priznati Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Ta vijest nije nimalo proizvoljna, nego proizlazi iz toga što se Hrvatska pravoslavna zajednica registrirala kao udruga i postoje dva puta koja bi je trebala dovesti do priznanja kao HPC-a, piše “Večernji list”. Prvi put je da kao udruga, prema postojećem Zakonu o vjerskim zajednicama, čeka pet godina i dotad okupi 500 vjernika, a drugi da se na sljedećem popisu stanovništva, koji je već iduće godine, dio pravoslavnih vjernika izjasni kao vjernici pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*