Erdemović u Haagu: Za pet sati smo pobili više od 1000 zarobljenih Bošnjaka

U nastavku suđenja Radovanu Karadziću pred Međunarodnim sudom u Haagu, bivši vojnik Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović svjedočio je danas da je sredinom srpnja 1995. u okolini Zvornika sudjelovao u strijeljanju više od 1000 Bošnjaka iz Srebenice.

Broj zarobljenika koje je 16. srpnja 1995. na farmi Branjevo, kod sela Pilica, ubio sa još sedmoricom pripadnika 10. diverzantskog voda VRS, Erdemović je procijenio na “između 1000 i 1200″. U to vrijeme, odred je bio jedinica pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, potvrdio je Erdemović.

Tadašnjeg predsjednika RS i vrhovnog komandanta VRS Karadžića optužnica tereti za genocid nad oko 7000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je 11. srpnja 1995. VRS osvojila tu enklavu pod zaštitom UN-a.

Na farmu Branjevo, Erdemovića i druge vojnike, po njegovim riječima, doveo je iz Zvornika “visok i korpulentan potpukovnik VRS”, “prosijede kose”. Potpukovnikovo naređenje da “civili” koji će stići autobusima, moraju biti pobijeni, diverzantima je prenio vođa njihove grupe Brano Gojković. Potpukovnik je zatim otišao s farme, a nedugo zatim stigao je prvi autobus.

Muškarci u civilnoj odjeći, neki sa povezima preko očiju i vezanih ruku, zatim su, kako je izjavio svjedok, izvođeni pred streljački stroj u grupama od po desetak.

Na poljani iza zgrada, sa leđa su ih strijeljali Erdemović i drugi pripadnici 10. diverzantskog odreda: Brano Gojković, Franc Kos, Marko Bosić, Aleksandar Cvetković, Vladimir Golijanin.

Po Erdemovićevom iskazu, strijeljanje Bošnjaka iz “15 do 20 autobusa” trajalo je od 10 sati ujutro do 14 ili 15 sati popodne, kada je ubijanje preuzela druga jedinica iz Bratunca.

Na kraju strijeljanja pojavio se ponovo potpukovnik VRS čije ime Erdemović nije saznao. Diverzantima je rekao da u obližnjem selu Pilica ima “još oko 500 zarobljenika koje treba pobiti”, ali su oni to odbili učiniti. Umjesto njih, pobili su vojnici VRS iz Bratunca, kazao je Erdemović, potvrdivši da je iz gostionice preko puta vidio leševe i čuo eksplozije i pucnjavu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*