Erdogan: Alija Izetbegović mi je ostavio Bosnu u amanet

Predsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) i turski premijer Recep Tayyip Erdogan na današnjem sastanku u središnjici svoje stranke izjavio je da uzdasi i bol srebreničkih žrtava neće ostati nekažnjeni i da će ruka pravde polako, ali sigurno, stići zločince.

Poručio je da će svi zločinci odgovarati za svoja djela kad tad, ma gdje bili i ma kome pripadali.

Erdogan je istakao da je danas dan kada se obilježava 17. godišnjica genocida u Srebrenici, dan u kojem je na zvjerski način ubijeno skoro deset tisuća nedužnih Bošnjaka, njihove djece i žena.

„Srebrenički Bošnjaci su u bijegu od genocida spas potražili u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Nažalost, UN nije zaštitio tu ‘zaštićenu zonu’. UN je hiljade Bošnjaka predao u ruke zločinaca. Oni su svi pobijeni. Prošlo je 17 godina, a i danas se iz masovnih grobnica vade kosti ubijenih Bošnjaka. I danas mnoge majke, supruge, djeca i rodbina iščekuju vijest o sudbinama svojih najdražih. Nadaju se bar da će otkriti gdje im se kosti nalaze“, rekao je Erdogan.

Zločin u srcu Europe

Erdogan je istakao da se “strašan zločin deogodio u srcu Europe koja uvijek promovira mir i slobodu” te je masovni pokolj u Srebrenici događaj koji bi trebao biti opomena za sve.

Nadalje, turski premijer je istakanuo: “Iako su europske zemlje znale da postoji mogućnost genocida, na kraju su ipak zakasnile pravovremeno reagirati i spriječiti ovaj zločin. Na sličan način, UN je samo promatrao zločine u ovom gradu i samo su sebe čuvali. Još uvijek nisu privedeni pred lice pravde mnogi koji su odgovorni za zločine protiv čovječnosti. Oni koji nisu posvetili dovoljno pažnje genocidu u Srebrenici moraju znati da će ovaj zločin zauvijek ostati mrlja na licu čovječanstva. Ista mrlja danas se ponavlja u Gazi gdje se ubijaju nevina djeca, u Libiji gdje se vrši masakr nad nevinim civilima, u Siriji gdje se vrši kolektivni pokolj nad civilima.”

Sjećam se Izetbegovićevih riječi

Erdogan je spomenuo i prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića i poželio da ga “Bog nagradi za sve što je učinio za bošnjački narod”.

Erdogan je podsjetio da je posjetio Aliju Izetbegovića dok je bio u bolnici u Sarajevu. “Tom prilikom rekao mi je: ‘Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija’, još uvijek se sjećam ovih riječi”, kazao je turski premijer.

Erdogan je napomenuo kako je njegov zamjenik Bekir Bozdag danas prisustvovao komemoraciji u Srebrenici. “Bosna i Bošnjaci su ostavljeni nama u amanet. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi se uspostavili mir, sigurnosti i blagostanje u Bosni i Hercegovini”, poručio je Erdogan.

2 Comments

  1. Zanimljivo. sto su ti Turci radili prijew patsto godina kada su sa Bospora manili sbljom i viknili: Iz kaleza ca nasi koni piti vodu. Razarali i rusili davno poodmaklu civilizaciju. Rusli su sva krscanska obiljezja.Dali traba stignuti pravda davno osnovanu hordu vodeni Muhamedovom Filozofiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*