Erdogan: BiH će u Europsku uniju ući prije Turske

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, u okviru dvodnevnog posjeta Sarajevu, susreo se danas s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

Tijekom razgovora premijera potvrđena je izuzetna bilateralna suradnja dvaju zemalja, ali i dogovoreni konkretni koraci kako bi ona ubuduće bila još bolja i konkretnija.

Razgovor s turskim premijerom Bevanda je na konferenciji za novinare ocijenio “do kraja otvorenim”, kao i “početkom suradnje koja će biti čista, otvorena, i gdje ćemo o svim temama moći bez ikakvih predrasuda razgovarati”.

“Tijekom razgovora dotaknuli smo se uspješne bilateralne suradnje, koja je izuzetna, međutim, isto tako, razgovarali smo i o poteškoćama koje imaju poduzetnici i jedne i druge strane kod nastupa na tržištima koja su nam interesantna. Zajednički je zaključak da treba otvoriti sve moguće komunikacije i spojiti naše poduzetnike, i činiti im prostor da uspješno posluju, jer to je na dobrobit svih nas, naših građana i proračuna obje zemlje”, kazao je Bevanda.

Predsjedavajući Vijeća ministara je pozdravio sve ono što Turska radi na bilateralnom planu kad je riječ o zemljama naše regije, posebno na planu suradnje sa Srbijom i Hrvatskom i dodao: “Zajednički smo zaključili da taj format sad treba povećati na četiri zemlje regije, dakle da to budu Bosna i Hercegovina, Turska, Srbija i Hrvatska.”

Bevanda je tijekom obraćanja novinarima kazao kako je upoznao turskog premijera s odlukama Vijeća ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH donesenim kako bi se izvršila financijska konsolidacija BiH, među kojima su usvajanje globalnog fiskalnog okvira i postizanje sporazuma o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Europskom komisijom.

“Zamolio sam našeg dragog gosta, kao osvjedočenog prijatelja Bosne i Hercegovine, za dodatni senzibilitet prema ukupnom bh. društvu, krhkom društvu tri konstitutivna naroda i građana gdje svaka riječ, posebno od visokopozicioniranih političkih osoba, ima poseban značaj i težinu”, kazao je Bevanda.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Bosna i Hercegovina i njeni narodi zauzimaju posebno mjesto u srcima Turske i turskog narodna. Podsjetio je da je poslije dvije godine ponovo u BiH, a da su prije toga dolazili u ovu zemlju.

“Što je, zapravo, cilj svih ovih napora? Jedinstvena i snažna BiH, BiH u zajedništvu. Ne smije biti bosanskohercegovački narod takav da jedni na druge gledaju sa sumnjom. Želimo bh. narode koji njeguju i gaje uzajamno povjerenje. Niko ne smije sumnjati u cjelovitost i integritet BiH. Svakako da smo se tijekom današnjih razgovora u najvećoj mjeri dotakli bilateralnih odnosa Turske i BiH. Imali smo priliku da razgovaramo o svim poljima i segmentima saradnje, kako o vojnim i političkim, tako i kulturalnim, ekonomskim i ostalim poljima saradnje”, kazao je premijer Erdogan.

Erdogan se dotakao i pitanja ulaska BiH u NATO integracije. “Gledajući iz naša perspektive, za nas je bitno da se BiH nađe u sastavu NATO-a. Mogu postojati oni koji se protive integraciji BiH u NATO instance. Ali, vjerujem da će BiH puno snažnije i puno bolje ka budućnosti koračati ako se nađe u NATO-u. Mi konstantno pratimo i pozivamo, i kao Republika Turska potičemo prijem i ubrzani proces integracija BiH u NATO-u. Ispitujemo svako stajalište koje koći prijem BiH u NATO”, dodao je Erdogan.

“Činjenica da BiH nije pozvana u EU i pored toga da je europska zemlja, zaista je žalosna. Ali, ja vas mogu obradovati. Ja ću vam već dati ‘muštuluk’, a to je da će BiH prije Turske ući u EU. Zato jer se mi punih 50 godina nalazimo pred vratima EU. Sigurno je da će BiH puno prije uči i pridružiti se EU”, konstatirao je Erdogan.

On se osvrnuo i na skore općinske izbore u BiH 7. listopada ove godine “Nadamo se da će lokalni izbori biti prava motivacija ili poticaj da BiH puno bolje i odlučnije korača ka budućnosti. Ali, ja želim mog prijatelja Bevandu podsjetiti da u politici nema lokalne ili opće politike. Jer, često se na lokalu razgovara o općim temama, a ponekad i u općim izborima veliki je faktor taj lokalni. Ja to dobro znam jer sam bio gradonačelnik Istanbula, a sada sam na ovoj dužnosti. U svim predizbornih nastupanjima sam osjetio slast i jednog i drugog nastupanja. Uvjerio sam se da se često iz lokalnih izbora ovi opći izbori napajaju, ali i obrnuto”, apostrofirao je Erdogan.

Na kraju, premijer Erdogan je poručio: “Za nas je najvažnije na koji način će se uspostaviti snažna BiH. Volimo
BiH i njene narode. Jako sam sretan da se nalazim u Sarajevu koje je simbol harmonije u kojem žive različite vjere na istom mjestu, skupa i zajedno.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*