Erdogan: Turska neće zaratiti sa Sirijom

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska neće zaratiti sa Sirijom nakon što je turski parlament donio rezoluciju kojom se vladi dopušta vođenje vojnih operacija u Siriji, nakon sirijskog granatiranja turskog područja.

“Na tom području želimo samo mir i sigurnost. To je naš cilj. Ne kanimo zaratiti sa Sirijom”, rekao je Erdogan u Ankari na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s prvim iranskim potpredsjednikom Mohamadom Rezom Rahimijem.

“Jedan od najboljih načina za sprječavanje rata jest uspješno odvraćanje”, istaknuo je, dodavši da je cilj glasovanja u turskom parlamentu bila uspostava sustava odvraćanja.

Premijer je ipak pozvao Damask da ne iskušava strpljenje Ankare a napad na svoju zemlju je nazvao “gnusnim”. “Turska država je kadra zaštititi svoje građane i svoje granice. Neka nitko i ne pomisli staviti na kušnju našu odlučnost u vezi s time”, upozorio je.

Erdogan je podsjetio da je Turska već sedam puta bila izložena sirijskoj paljbi prije ove smrtonosne u srijedu i da sve dosad nije uzvraćala.

U sirijskom granatiranju Akcakalea u srijedu poginulo je pet osoba a jedanaest je ranjeno.

Sirijski veleposlanik: Ne želimo eskalaciju s Turskom

Sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari rekao je da Sirija ne želi eskalaciju ni s jednom susjednom zemljom, pa tako ni s Turskom.

“Najveći interes sirijske vlade je očuvati dobrosusjedske odnose s Turskom”, rekao je veleposlanik. “U slučaju pograničnog izgreda između dviju država, vlade moraju djelovati mudro i razumno”, dodao je.

No pozvao je Tursku na “suradnju radi nadzora zajedničke granice” kako bi se spriječio “ulazak naoružanih skupina”, optuživši neke od njih da su počinile napade u Siriji.

U turskom protuudaru u četvrtak ujutro na sirijske položaje preko granice “ranjena su dva sirijska vojna časnika”, dodaje veleposlanik. Potvrdio je da je sirijska vlada “uputila najiskreniju sućut” Ankari zbog granatiranja u srijedu u kojemu su poginuli turski civili i pokrenula “ozbiljnu istragu” o tome odakle je otvorena vatra.

No na pitanje o mogućoj sirijskoj isprici, odgovorio je samo da “istraga još traje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*