eRepublik: Hrvati “okupirali” gotovo cijelu Indiju!

erepublikVirtualni građani se bore, glasaju i rade u svojoj državi.U jeku žestokih rasprava oko uvođenja ćirilice na javnim mjestima u hrvatskom gradu heroju Vukovaru, u jeku žestoke borbe za Hrvatski tv kanal u BiH i borbe za prava Hrvata u BiH, ovih je dana odjeknula vijest kako je Srbija uspjela učiniti ono što nije prije dvadesetak godina: okupirati ne samo BiH, nego i cijelu Hrvatsku.

Naravno, to se nije dogodilo u stvarnosti, nego u sve popularnijoj strateškoj računalnoj, tzv. browser-based igrici eRepublik, čiji se koncept vrti oko ideje paralelnog svijeta, a koju već pet godina igra stotine tisuća, možda i milijuna igrača diljem svijeta. Među njima je i naš sugovornik iz Usore. ”Ova igra krenula je prije pet godina iz Rumunjske, kada je ona ulazila u Europsku uniju, a financirana je iz europskih fondova jer je rađena s ciljem sociološkog istraživanja naroda, odnosno kako će se oni ponašati u igrici koja je velikim dijelom preslika stvarnog svijeta. Jedna bitna stvar je da eRepublik igraju doktori, direktori, smetlari, bauštelci, svi, jer su u igri svi isti. Ne postoje klasne razlike između ljudi, i jer ne vidimo jedni druge. Prema mojoj procjeni igru igra između 2000 Hrvata iz BiH i 6000 Hrvata iz Hrvatske. priča mladić čiji je virtualni nadimak DominionHR

 

Politika, ekonomija, novinarstvo

U igrici se često događaju i ažuriraju izmjene i iz stvarnog svijeta, ali igrači zapravo sami kreiraju stanje, što je Darka najviše i privuklo. “eRepublik sam počeo igrati na nagovor jednog prijatelja iz Zagreba, a prednost je što na ovu igru možete potrošiti upravo onoliko vremena koliko imate, ne trebate je igrati stalno. Naime, može vam oduzeti samo tri minute dnevno, a isto tako na njoj možete gubiti i sate”, priča Darko.

Postoje ukupno četiri modula kroz koja se može sudjelovati u ovoj igri – ratni, politički, ekonomski i novinarski. U igri tako postoje i centralna banka, nekoliko stvarnih ministarstava, državne tvrtke…

“Najpopularniji modul je, očekivano, ratni, jer se mogu boriti svi. Kako vojnici, tako i obični građani, političari, poduzetnici i slično… S druge strane, stranački, predsjednički i kongresni izbori se provode na datume 5., 15. i 25. u mjesecu. Kolega mi je nedavno opet postao ministar ekonomije, neki ekvivalent Slavku Liniću, a prvi potez u prethodnom mandatu mu je bio smanjivanje PDV-a na oružje i na hranu s 25 na 5 posto. Šverceri su se protivili, ali cjelokupna zajednica je vrlo dobro prihvatila tu odluku”, priča on.

Brazilci najbrojniji

Kao i u stvarnom životu, na žalost, ponajveće “trzavice” pa čak i ratovi u Europi događaju se upravo na ovom prostoru, između Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Nedavno se pak dogodilo da je Srbija, koja je treća na svijetu po broju igrača – gotovo 15 tisuća, odmah iza puno većih Brazila i Argentine – okupirala Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu. Stoga su Hrvati morali izbjeći u Indiju, koju su zauzeli gotovo cijelu, ali im je osnovni cilj, naravno, osloboditi svoju zemlju.

“Igrača iz Srbije ima više nego nas i nismo im se mogli oduprijeti, a i naši nekadašnji saveznici, Poljaci i Španjolci, promijenili su stranu. Zato pozivamo sve zainteresirane igrače iz Hrvatske da se uključe i pomognu nam osloboditi svoju zemlju”, poziva DominionHR, a kao link za uključivanje nudi:

http://www.erepublik.com/hr/referrer/DominionHR
http://www.erepublik.com

Darko Švarc / Usora.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*