Eric Schmidt: Google ne manipulira rezultatima pretraživanja Interneta

Izvršni predsjednik “Googlea” Eric Schmidt rekao je na saslušanju pred američkim Kongresom da ova kompanija ne manipulira rezultatima pretraživanja Interneta da bi promovirala svoje web sajtove i usluge.

Senatska antimonopolska komisija trenutno ispituje navode da “Google” zlourabi svoju dominantnu poziciju u sferi pretraživanja Interneta. Odvojenu istragu pokrenula je i američka federalna trgovinska komisija.

– Google ne blokira pristup bilo kojem od svojih suparnika, niti drugim izvorima informacija, rekao je Schmidt u svjedočenju.

Na pitanje je li “Google” monopolska kompanija, Schmidt je odgovorio da ona djeluje “u tom polju” i priznao da firma snosi posebnu odgovornost zbog utjecaja koji ima na tržištu.

Komentirajući iskustvo softverskog giganta “Microsofta”, koji je već godinama predmet antimonopolskih istraga i kazni, Schmidt je rekao da je “Google” shvatio poruku i naučio lekciju iz te situacije.

“Google” pokriva dvije trećine globalnog tržišta pretraživanja Interneta, a kompanija se pokušava proširiti i na druge oblasti svjetske mreže. “Google” je nedavno kupio i firmu za proizvodnju softwarea za mobilne telefone “Motorola mobility”.

Senator Mike Lee iz države Utah ocijenio je da tržišna dominacija “Googlea” daje kompaniji “neprirodnu i izuzetnu prednost” i da postoji “jasan sukob interesa”.

Schmidt je bio ravnatelj “Googlea” u razdoblju od deset godina, a u travnju ove godine na toj funkciji ga je zamijenio Larry Page, jedan od dvojice osnivača kompanije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*