Erjavec: Hrvatska stalno mijenja mišljenje; Pusić: Ne razumijem što Slovenija želi

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u New Yorku kako ne razumije što zapravo želi Slovenija koja izražava svoje nezadovoljstvo tijekom razgovora o problemu hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke.

Također u New Yorku, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec optužio je hrvatsku stranu da stalno mijenja mišljenje vezano uz pregovore o Ljubljanskoj banci. Kritike je pritom uputio i svojoj kolegici Pusić, a obrušio se i na hrvatske medije.

Pusić je, komentirajući njegovu izjavu, rekla novinarima kako Hrvatska o Ljubljanskoj banci ima apsolutno konzistentno stajalište i dodala da ne razumije što se sa Slovenijom dogodilo.

Podsjetila je pritom da je ljetos sa slovenskom stranom dogovoreno imenovanje financijskih stručnjaka, to je i učinjeno, pa su Zdravko Rogić i France Arhar već održali dva sastanka, a za idući je tjedan najavljen još jedan.

“Usred toga Slovenija i kolega Erjavec odjednom su zaključili da ne žele slušati mišljenje ni vlastitog ni našeg stručnjaka, nego ultimativno postaviti uvjet da se odustane od bilo kakvih procesa vezanih uz dug Ljubljanske banke. Prema tome Slovenija je pristala na jedno rješenje, nakon toga odustala od tog rješenja, a nakon toga je usred razgovora dezavuirala vlastitog pregovarača i ja u ovom trenutku ne razumijem koji je cilj i što se tu želi i to ćemo morati pričekati i vidjeti što se želi”, rekla je Pusić koja u New Yorku sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.

Hrvatska je ministrica vanjskih poslova također rekla kako ne može shvatiti ni to smatra li možda Slovenija da je pogriješila u imenovanju svog financijskog stručnjaka jer se svaka dva tjedna iz Ljubljane čuje drugačije stajalište.

Ponovila je kako je Hrvatska spremna rješavati pitanje Ljubljanske banke, te još jednom istaknula stajalište da to i ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom ni na koji način nisu povezana pitanja. Slovenska strana se očito mora sama sa sobom dogovoriti što želi, kazala je Pusić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*