Erjavec otvoreno prijeti: Može se dogoditi da Hrvatska nikada ne uđe u EU

Sastanak hrvatskog i slovenskog financijskog stručnjaka Zdravka Rogića i Franca Arhara, koji se u utorak trebao održati u Sloveniji, a o čijem ishodu ovisi rješavanje problema Ljubljanske banke, a onda i ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, odgođen je za tjedan dana.

Novi list neslužbeno doznajemo da je do otkazivanja došlo je zato što je Arhar ozlijedio nogu. Sve se to događa u vro nezgodnom trebutku, kad je zbog dramatične političke krize u Sloveniji i vjerojatnog pada vlade Janeza Janše svaki dan važan.

Kako su obavijestili iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, termin novog sastanka bit će objavljen naknadno.

Slovenija je jedina od 27 članica Europske unije koja još nije ni pokrenula proceduru ratifikacije hrvatskog ugovora.

Ljubljana ratifikaciju uvjetuje povlačenjem ovlasti hrvatske vlade za tužbe protiv Ljubljanske i Nove ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, a Hrvatska je na to spremna tek kada stručnjaci, Rogić i Arhar, dogovore kompromisno rješenje problema Ljubljanske banke, zbog čega se posljednjih dana povećava pritisak na njih da njihov sljedeći susret, peti do sada, bude i sastanak na kojem bi se postigao dogovor.

Šef slovenske diplomacije Karl Erjavec obećava da će raditi na ratifikaciji hrvatskog ugovora čak i u ostavci, samo ako Hrvatska povuče ovlasti za tužbe, piše Novi list.

U protivnom, kazao je na Slovenskoj televiziji, može se dogoditi da Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU kao punopravna članica. “Ako propusti taj rok, može se dogoditi da Hrvatska nikad ne postane punopravna članica EU”, zaprijetio je Erjavec, tvrdeći da Europa, opterećena vlastitim problemima, nije zainteresirana za proširenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*