Eso Macić: Kuljanin mi je pokušao oteti pušku i ona je “opalila”

Pred kraj dokaznog postupka na suđenju za zločine počinjene u Konjicu, u svoju korist svjedočio je optuženi Eso Macić, koji je izjavio da mu je srpski zarobljenik Milorad Kuljanin u logoru “Čelebići” pokušao oteti pušku, koja je “opalila”.

Macić je rekao da je naoružan poluatomatskom puškom stražario ispred jednog od hangara u logoru kada je Kuljanin tražio da sam ide u WC, što mu je i dopustio.

“Kada se vraćao, iznenada je htio meni povući pušku. Opalila je samo jednom. On je pao, a ja sam bacio pušku. Bio sam u šoku, dva dana nisam dolazio u Čelebiće”, ispričao je Macić.

Optuženi je pojasnio da je ranije izdana naredba kako stražari moraju imati otkočenu pušku sa metkom u cijevi. Nakon ovog slučaja, Macić je otišao kod Hazima Delića, koji mu je bio nadređeni u logoru “Čelebići”, te o svemu napisao izjavu.

Međutim, u izjavi koju je Delić potpisao napisano je Radomir Kuljanin, a ne Milorad. Optuženi je pojasnio kako je neko od stražara rekao da se zatočenik zvao Radomir, a da je od Tužiteljstva saznao da je riječ o Miloradu.

Delića je Haški sud osudio na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru “Čelebići”.

Svjedočeći ranije na ovom suđenju, Delić je kazao da je njemu, po zapovjednoj odgovornosti, bilo stavljeno na teret i ubojstvo Kuljanina, a da je Haaški sud utvrdio da to “nije bilo namjerno ubojstvo”.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Eso Macić zvani Makaron sudjelovao je u ubojstvu dva srpska civila u logoru Čelebići u prvoj polovini lipnja 1992. godine.

Macić je u svom svjedočenju negirao da je ubio zarobljenika Šćepu Gotovca, rekavši kako je za njega prvi put čuo kada mu je pročitana optužnica.

Optuženi je kazao da je početkom lipnja 1992. dobio premještaj u logor “Čelebići” u kojem su bili zatvoreni ljudi srpske nacionalnosti iz mjesta Bradina kod Konjica.

“Prve dužnosti su mi bile u hangaru šestici. Odradio sam nekoliko smjena i prebačen sam na kapiju”, rekao je Macić, dodavši da je u drugoj polovini lipnja 1992. prebačen na stražarsko mjesto u Sportsku dovranu “Musala” u Konjicu.

Njemu je na teret stavljeno i premlaćivanje zarobljenika u logoru “Čelebići” i dvorani “Musala”, što je u svom iskazu također negirao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*