Etiopski zakon: Za korištenje Skypea 15 godina zatvora!

Vlasti Etiopije zabranile su korištenje Skypea – direktan video kontakt i razgovor sagovornika putem internet veze – pod prijetnjom da prekrišitelje čeka kazna od 15 godina zatvora.

Zakon koji je to propisano usvojen je 24. svibnja, prenosi katarska televizija Al Jazerra, uz napomenu da je međunarodna javnost saznala za gotovo mjesec dana nakon što je stupio na snagu. Predstavnik etiopskih vlasti je rekao da se zabrana upotrebe video komunikacije putem interneta odnosi i na servis koji u nudi najpoznatiji svjetski pretraživač Google.

Vlasti u Etiopiji tvrde da je zabrana upotrebe Skypea opravdana jer “doprinosi jačanju nacionalne sigurnosti i osigurava monopol domaćih telekomunikacionih kompanija”.

Taj zakon, kako ističu stručnjaci firme TechCrunch, daje pravo etiopskom ministarstvu telekomunikacija i informacionih tehnologija da odobravaju licence svim nedržavnimtvrtkama koje uvoze opremu za emitiranje informacija.

Organizacija Reporteri bez granica priopćila je, međutim, da jedini etiopski internet provider, državna kompanija Ethio-telecom, ima mogućnost nekim korisnicima dozvoliti anoniman ulazak u internet i korištenje Skypea, iako je to drugim davateljima internetskih usluga zabranjeno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*