EU će imenovati Ashdowna ili Lajčaka za specijalnog izaslanika za regiju?!

Europska unija će, poslije skupa ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja područja, koji se održava sutra u Sarajevu, odrediti specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, a u ovom trenutku najozbiljniji kandidati za tu novu funkciju su Paddy Ashdown i Miroslav Lajčak, obojica bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, piše list Danas pozivajući se na više diplomatskih izvora.

Budući specijalni izaslanik za Zapadni Balkan zastupao bi na tom mjestu Vijeće EU, što znači da bi bio dio aparata visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja će ga službeno i imenovati.

Ashdown, koji trenutno ne obavlja nijednu visoku javnu funkciju, i Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke, i posle napuštanja pozicije visokih predstavnika za BiH ostali su zainteresirani za događanja na Balkanu. Lajčak je prisutan na svim značajnijim međunarodnim okupljanjima posvećenim europskoj integraciji područja, dok Ashdown često komentira balkanske prilike, prije svega događanja u Bosni.

Paddy Ashdown je nedavno izašao u javnost s idejom o neophodnosti funkcije specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan. „Specijalni izaslanik za BiH ne bi bio dobra ideja, ali specijalni izaslanik za Balkan bila bi više nego dobra stvar“, rekao je Ashdown sarajevskim medijima. On je izrazio uvjerenje da će Unija odmah dobiti partnere u sličnim izaslanicima iz, prije svega, Sjedinjenih Američkih Država, a možda i Rusije i Turske. Potrebu o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan istakao je i njegov zemljak, novi šef britanske diplomacije William Hague.

Ideje koje su javno saopćili Hague i Ashdown odmah je podržao aktuelni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. „Pozdravio bih svaku inicijativu koja bi doprinjela napretku BiH i područja ka EU“, kazao je nedavno Inzko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*