EU upozorava: Pitanje Ljubljanske banke ne treba vezati uz Hrvatski ulazak u EU

“Hrvatski pristupni ugovor bit će ratificiran na vrijeme, a pitanje Ljubljanske banke ne treba vezivati uz proces pristupanja”, rekao je jučer Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Europske Unije Štefana Fülea.

Europska komisija nastavlja poticati obje strane da traže uzajamno prihvatljivo rješenje za to pitanje i vjeruje da će sve zemlje članice ratificirati Ugovor o pristupanju, koji su potpisale 9. prosinca, na vrijeme kako bi Hrvatska pristupila 1. srpnja 2013.

Stano je istaknuo kako pitanje Ljubljanske banke nije predmet procesa proširenja.

“No, važno je da dvije zemlje riješe to važno pitanje, koje ima i multilataralne implikacije, zbog uključenosti ostalih sukcesijskih zemalja”, rekao je Stano.

U izvješću o monitornigu koji bi Europska komisija sutra trebala prihvatiti navodi se da Hrvatska općenito ispunjava obveze preuzete tijekom pristupnih pregovora.

Riječ je o pretpristupnom monitoringu koji je uveden kako bi se osiguralo da zemlja u EU uđe potpuno spremna, a ovo izvješće ne daje nikakva povoda nekoj državi članici EU da odugovlači s ratifikacijom pristupnog ugovora.

S druge strane, vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta podržao je krajem rujna politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora s EU uvjetuje rješenjem spornog pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Horvat izjavio je prošli tjedan da je rješenje pitanja Ljubljanske banke obveza koju je Hrvatska već prihvatila te je u tom smislu povezana s priključenjem Hrvatske Europskoj Uniji.

Rekavši da reagira povodom izjave hrvatske ministrice za vanjske i europske poslove Vesne Pusić da ona ne vidi kako bi pitanje Ljubljanske banke i ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora mogli biti povezani, Horvat je u posebnoj izjavi za javnost naveo da slovenski parlament smatra da su “rješenje pitanja Ljubljanske banke i poštovanje međunarodnih obveza i dogovora povezani s odlučivanjem slovenskih zastupnika o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora”.

Dodao je da je parlamentarni odbor tako nedavno zaključio usuglašavanjem svih članova, bez obzira na stranačku pripadnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*