Euro ipak spašen, Grčkoj oprošteno 100 milijardi eura duga

U borbi protiv dužničke krize šefovi država i vlada 17 zemalja eurozone odlučili su Grčkoj djelomično otpisati dugove. Nakon dugih i teških pregovora, vlade su se dogovorile s bankama da privatni vjerovnici odustanu od 50 posto svojih potraživanja, što je oko 100 milijardi eura grčkog duga, piše Vjesnikov dopisnik iz Bruxellesa.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je sporazum europskih čelnika o otpisu polovine grčkog nacionalnog duga te jačanju fonda za sanaciju zaduženih država euro zone, javlja Glas Amerike. Predsjednik je rekao da sporazum predstavlja ‘temelj od kritične važnosti’ u rješavanju financijske krize u euro zoni. Dodao je da će Sjedinjene Države pomoći europskim saveznicima.

Šefovi država i vlada dogovorili su i povećanje Fonda za stabilizaciju (EFSF) putem tzv. kreditne poluge. Fond za stabilizaciju eura i dalje bi imao na raspolaganju 440 milijardi eura, od čega 250 milijardi još nije uplanirano. Taj se novac ubuduće ne bi trošio kao pomoć za kredite ili otkup obveznica visoko zaduženih država eurozone, nego kao ‘mamac’ za privatne ulagače koje se poziva da svoj novac stave na raspolaganje za potporu zemalja eurozone. Time bi došlo do tzv. efekta poluge.

Prema riječima njemačke kancelarke Angele Merkel, postojećih 250 milijardi eura povećalo bi se za četiri do pet puna, na iznos od oko bilijun eura.

Svjetske su burze vrlo dobro reagirale na sporazum postignut u Bruxellesu. Dionice su na pariškoj burzi rasle za šest posto, na frankfurtskoj pet, a na burzi u Londonu gotovo tri posto. Wall Street je u podne bilježeio rast dionica za više od dva posto.

Europski čelnici okupljeni u glavnom gradu Belgije smatraju da je ovo kraj dvije godine duge krize te da će pomoću ovog sporazuma Grčka stabilizirati svoju ekonomiju. Angela Merkel izjavila je da su ona i njezini kolege učinili ‘ono što se moralo učiniti’.

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy izjavio je da je sporazum ‘vjerodostojan i ambiciozan plan’, a grčki premijer George Papandreou smatra da ovaj dokument ‘otvara novo poglavlje’ u povijesti njegove zemlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*