Europa nema dovoljno vojnika da spriječi obnovu sukoba u BiH?!

Najava referenduma u Republici Srpskoj i, prema ocjenama većeg dijela međunarodne zajednice, otvoreno ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma od službene Banje Luke – potaknuli su strahove od moguće obnove sukoba u Bosni i Hercegovini i razmišljanja o tome imaju li europske vojne snage (EUFOR), koje su u BiH u misiji osiguranja poštivanja Daytona, dovoljno snage spriječiti sigurnosne prijetnje i obnavljanje konflikta.

EUFOR u BiH ima nešto više od 1.600 vojnika, a Vijeće sigurnosti UN produžilo je mandat ovoj misiji do kraja godine.  Već neko vrijeme EUFOR je u tzv. tranziciji iz izvršne misije održavanja mira u misiju pomoći i treninga za bh. oružane snage i pomoć u reformi pri integraciji u NATO.

Kako prenosi sarajevski “Dnevni avaz”, nisu rijetka mišljenja da je EUFOR potreban u punom kapacitetu kao garant i podrška ulozi međunarodne zajednice, čiji legitimitet i autoritet dovodi u pitanje Republika Srpska. Ima i onih koji smatraju da ni 1.600 vojnika nije dovoljno za autoritativnu reakciju. Jedan strani diplomat iz Sarajeva s vojnim iskustvom nedavno je kazao svojim kolegama iz Vijeća za implementaciju mira da “ne gaje iluzije da taj kapacitet vojnih snaga može nešto ozbiljno učiniti u slučaju obnove sukoba”.

No, drugi diplomatski izvori podsjećaju da, prema sporazumu “Berlin Plus”, međunarodna zajednica, u slučaju potrebe, može veoma brzo angažirati dodatne vojne snage, i to američke i britanske iz baza KFOR-a na Kosovu.

Zanimljivo je da sarajevski list piše kako je Europska unija (EU) odbila ponudu Turske da vojnici ove zemlje popune broj vojnika u sastavu EUFOR-a. Naime, službeni bruxelles je već odavno namjerio da vojnu misiju “Althea” privodi kraju, ali se konačna odluka o povlačenju vojnika stalno odgađa zbog političke krize u Bosni i Hercegovini.

Ista odluka donesena je i prije dva tjedna na sastanku Političko-sigurnosnog komiteta EU, gdje su i visoki predstavnik Valentin Inzko i zapovjednik EUFOR-a Bernhard Bair izričito tražili da se misija ne prekida, jer za to nije vrijeme.

No, istovremeno, veliki broj država koje imaju vojnike u sastavu EUFOR-a, uključujući Španjolsku i Nizozemsku, već je pod pritiskom svoje javnosti odlučio povući kontingente iz EUFOR-a, pa je sve teže održavati broj od 1.600 vojnika na terenu. Vojne misije u Afganistanu, Iraku, u posljednje vrijeme i Libiji, odvlače sve više resursa.

Stoga su iz Ankare džentlmenski ponudili da njihovi vojnici popune manjak kako bi se zadržala operativnost vojnih snaga na terenu. No, to je Bruxelles odbio, iako je jasno da se EUFOR mora zadržati još najmanje godinu u BiH. EU navodi da je Slovačka spremna povećati svoje prisustvo.

Podsjetimo, snage Europske unije preuzele su mirovnu misiju od SFOR-a, Stabilizacijskih snaga NATO-a u BiH 2004. godine, kako bi osigurale da se sve strane pridržavaju Dejtonskoga mirovnog sporazuma.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je svojedobno rezoluciju kojom se “sve strane još jednom podsjećaju da su se mirovnim sporazumom obvezale da će surađivati sa svim entitetima uključenima u provedbu mirovnog sporazuma”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*