Europljani će ove godine za Božić opet smanjiti iznos za darove

Europljani će ove godine za Božić opet smanjiti iznos za darove, izlaske i obroke i to za 2,5 posto prosječno na 590 eura, navodi se u istraživanju koje je Deloitte proveo u 19 zemalja na uzorku od 20.655 potrošača.

Europljani, njih 94 posto, žele potrošiti na nešto “korisno” – 81 posto ih predviđa kupiti darove za manje ljudi, 77 posto potražiti jeftinije darove, a 84 posto prednost daje sniženjima. Najviše će se darovati kozmetika i čokolada.

Za djecu, 49 posto roditelja želi darovati edukativne darove, kako bi “pripremili svoju djecu na suočavanje s teškom budućnošću”.

Francuzi najviše izražavaju svoj pesimizam u odsustvu očekivanog ekonomskog rasta: 62 posto ih misli da je njihova zemlja u recesiji i prvi put gube povjerenje u sigurnost zaposlenja.

“Francuzi su razumno smanjili budžet za proslave za 4 posto u godinu dana i on sada iznosi 605 eura”, kaže zvaničnik Deloittea Antoine de Riedmatten.

Remenove će najviše stegnuti Grci, koji će troškove za Božić smanjiti za 21 posto pa će se oni prosječno svesti na 410 eura, a najviše -1200 eura – potrošiće Luksemburžani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*