Europska integracija zapadnog Balkana među prioritetima mađarskog predsjedanja EU

Pružanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana, radi stabilizacije područja bit će jedno od najvažnijih pitanja šestomjesečnog mađarskog predsjedanja EU, poručio je Viktor Orbán, mađarski premijer.

– Mađarska, koja je 1. siječnja preuzela položaj predsjedajućeg EU, očekuje da će 2011. godina biti ključna za proces europske integracije zemalja zapadnog Balkana i nastavit će insistirati na proširenju EU, rekao je Orbán.

On je dodao da je ubrzanje i okončanje pristupnih pregovora s Hrvatskom od strateške važnosti, ali i da se mora ostaviti otvorena europska perspektiva za Srbiju. Dodao je da će Mađarska podržati ulazak Rumunjske i Bugarske u schengen zonu.

Orbán je najavio je da će Mađarska učiniti sve da Europa postane modernija i konkurentnija.

U programu mađarskog predsjedanja naglašava se da “proces ugrađivanja zapadnog Balkana u EU treba nastaviti” i podvlači da “odluka Vijeća ministara da od Europske komisije zatraži ‘mišljenje’ o kandidaturi Srbije za članstvo, predstavlja jasnu poruku koja osnažuje taj proces integracije”. Mađarska očekuje da će kandidatura Srbije za članstvo u EU biti odobrena na jesen 2011. godine, da će do kraja lipnja Hrvatska završiti tehnički dio pregovora s EU, kao i da će početi pripreme za pregovore Crne Gore s EU.
Budimpešta je u programu svog predsjedanja posebno istaknula nužnost ekonomsko-financijskog oporavka EU i otvaranja novih radnih mjesta.
Među prioritetima su i dugoročna energetska sigurnost i stvaranje sigurne mreže energetske opskrbe među članicama EU, kao i usvajanje razvojne strategije za područje Dunava.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Mađarske Janos Martonyi izrazio je, na predstavljanju ciljeva mađarskog predsjedništva, potpunu uvjerenost da će zemlje Balkana dobiti status punopravnih članova EU, što i jeste cilj, ali taj cilj ne dolazi automatski niti samim prolaženjem vremena.

– Mi se držimo duha sarajevske konferencije… Stupanje u članstvo EU jeste kraj procesa koji se zasniva na konkretnim zaslugama, odnosno ispunjavanju standarda, rekao je Martoni.

On je istaknuo da je sada potrebno naći ravnotežu između toga da države u području ostanu potpuno sigurne u to da je na kraju procesa europskih reformi članstvo, i toga da se angažiraju u europskih reformama i da ih provode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*