Europska komisija Hrvatskoj i Sloveniji: Pod hitno riješite pitanje Ljubljanske banke

europska-komisijaEuropska komisija pozvala je u petak Sloveniju i Hrvatsku da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme.

“Doista je potrebno što je prije moguće da obje strane, ponavljam obje strane, hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke”, izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fülea, odgovarajući na novinarsko pitanje ostaje li Europska komisija pri svom stajalištu da je Ljubljanska banka čisto bilateralno pitanje koje ne bi trebalo imati bilo kakav utjecaj na proces ratifikacije.

Stano je dodao da “u ovom trenutku nije od pomoći bilo kakav potez, izjava ili ponašanje koje ne vodi prema uzajamno prihvatljivom rješenju za pitanje Ljubljanske banke”.

Komisija je dodala da je to njihova reakcija na izjave hrvatskog financijskog stručnjaka Zdravka Rogića, hrvatskog pregovarača za pitanje Ljubljanske banke, u današnjem hrvatskom tisku.

Jutarnji list u broju od petka objavio je među ostalim da je Rogić kazao da bi pristanak na slovenski zahtjev da se povuku punomoći dane Privrednoj i Zagrebačkoj banci i prije dogovora dviju zemalja “praktički značio da Hrvatska 278,8 milijuna eura poklanja Sloveniji”. Po listu, Rogić je rekao da je “Slovencima govorio kako treba pronaći rješenje da bi se spriječio val sudskih presuda”.

Na pitanje što očekuje od sastanka ministara vanjskih poslova dviju zemalja, Vesne Pusić i Karla Erjavca, na rubu sastanka ministara vanjskih poslova EU-a koji se održava u četvrtak, Stano je rekao da Komisija ne komentira takve sastanke, kao ni političku situaciju u zemljama članicama.

“O ratifikaciji mogu reći samo da se nadamo i da ostajemo optimistični da će taj postupak biti dovršen na vrijeme kako bi Hrvatska ušla kako je i predviđeno, 1. srpnja ove godine”, rekao je Stano.

U Bruxellesu sve više gube strpljenje zbog Slovenije i Hrvatske odnosno zbog toga što još nema dogovora o Ljubljanskoj banci i njenim hrvatskim štedišama, kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, objavio je u petak slovenski radio.

“EU sve više gubi strpljenje” zato što još nema dogovora o Ljubljanskoj banci, navodi radio ilustrirajući to i izjavom europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea kako EU ne želi da “bilateralne mine” eksplodiraju tijekom pristupnog procesa te da je ova godina bitna u nastojanjima EU da sačuva kredibilitet procesa širenja.

Pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u Sloveniji je zbog političke krize ponovno postalo jednom od istaknutih političkih tema, osobito uoči sastanka stručnjaka za Ljubljansku banku, najavljenog za idući tjedan u Ljubljani, te susreta koji će u Bruxellesu na marginama europskih ministara vanjskih poslova imati šefovi diplomacija Vesna Pusić i Karl Erjavec.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja u Bruxellesu će idućeg tjedna pokušati naći “novi put za rješenje spora” oko Ljubljanske banke, no u Bruxellesu se “već neslužbeno govori o mogućnosti da u sporu kao posrednik nastupi Europska komisija, osobito ako Slovenija i Hrvatska spor ne bi riješile do proljeća”, navodi slovenski radio.

Umjereni optimizam da bi se u sporu moglo naći bilateralno rješenje u srijedu je, najavljujući odlazak svoje stranke iz vlade za 22. veljače, iznio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) zbog čijeg će izlaska iz vlade premijer Janša dodatno izgubiti dva ministra, nakon što su je ovog tjedna već napustila dva ministra iz redova Građanske liste (GL), stranke predsjednika parlamentaa Gregora Viranta.

“Mislim da u veljači možemo naći rješenje koja bi omogućilo da slovenski parlament ratificira hrvatski pristupni ugovor”, rekao je novinarima Erjavec uoči kriznog sastanka svoje stranke, dodavši kako vjeruje da u vladi ne bi bilo problema s potvrđivanjem zakona o ratifikaciji ako se “na ekspertnoj razini nađe neki konsenzus” za Ljubljansku banku s kojim bi se složile slovenska i hrvatska vlada.

U slovenskom parlamentu je za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora potrebno osigurati dvotrećinsku većinu pa je Erjavec ponovo upozorio da je vremena za rješenje Ljubljanske banke i ratifikaciju relativno malo.

U ožujku će, kako je najavio, i on otići s mjesta ministra vanjskih poslova, a politička kriza mogla bi završiti i raspuštanjem parlamenta te prijevremenim izborima, u kojem slučaju ratifikacija ne bi bila ni tehnički moguća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*