Europska komisija: Ograničen napredak BiH, nema zatvaranja OHR-a

Europska komisija ocijenila je u izvješću o napretku da je BiH od svih država u regiji ostvarila tek mali, ograničen ili nikakav napredak i da je uradila premalo kako bi ispunila uvjete za zatvaranje OHR-a.

Izvješće o napretku koji sastavlja Europska komisija predstavlja sveobuhvatnu analizu ekonomskog, političkog i institucionalnog stanja u zemlji.

U dijelu strateškog dokumenta koji se odnosi na BiH piše da postoje i područja napretka, navodeći napredak u postupcima koji su doveli do vizne liberalizacije, ali da je u drugim područjima koji su bili predmet monitoringa Europske komisije, ostvaren samo slabiji napredak.

Kao jedan od najtežih i najsloženijih problema sa kojim se suočava BiH je “loša vladavina” institucija i tijela vlasti.

“Manjak zajedničke vizije političkih lidera o pravcu u kojem bi se zemlja trebala kretati, blokira sve ključne reforme koje se odnose na EU i smetnja je daljem približavanju Uniji”, navodi se u izvješću.

Među najvažnijima se smatra raspodjela moći između države i ostalih razina vlasti, pitanja u vezi s obranom, kao i ispunjavanje obveza iz arbitražne odluke o Brčkom.

“Rješavanje ovih pitanja je neophodno da bi se stvorila stabilna i konstruktivna klima u zemlji”, navodi se u izvješću.

Funkcioniranje institucija i tijela na različitim razinama otežano je radi fragmentirane i nekoordinirane politike, zbog loše suradnje između parlamenta, Vijeća ministara i ostalih tijela.

Također, ocjena je Europske komisije, javna uprava trpi zbog političkih pritisaka i nepotizma.

Usprkos naporima koje je OESS uložila kako bi zadnji opći izbori protekli u skladu s međunarodnim standardima, nacionalistička retorika ponovo je dominirala izbornom kampanjom.

Europska komisija navodi kako je u predizbornom periodu Republika Srpska dovodila u pitanje teritorijalni integritet zemlje, a političko vodstvo RS je nastavilo umanjivati težinu ratnih zločina nad civilnim stanovništvom. Ističe se da su izbori održani sa svim ograničenjima u vidu etniciteta i boravišta, koja omogućava Daytonski sporazum.

Iako se za ekonomsku situaciju u BiH kaže da je u proteklom periodu bilježila umjeren oporavak, prije svega zahvaljujući orijentaciji na izvoz, glavni problem i dalje ostaje veoma visoka stopa nezaposlenosti.

Na polju financija situacija se pogoršala, jer su javne financije na udaru kako zbog pada prihoda, tako i visoke javne potrošnje. Izvješće navodi kako je situacija posebno teška u Federaciji BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*