Europska unija dala milijun eura poticaja bugarskim turbofolk pjevačima!

Bugarska producentska kuća Payner, poznata kao najveći izdavač ‘čalge’ ili bugarske turbofolk muzike, dobila je oko milijun eura iz Operativnog programa za konkurentnost Europske unije.

Sofijska novinska agencija Novinite navodi da Europska unija tek treba da isplati novac Payneru koji je u vlasništvu 43-trogodišnjeg inženjera Mitka Dimitrova.

Dimitrov je kao cilj projekta, za koji mu je bugarska vlada dodijelila novac Europske unije, istaknuo “podizanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu pomoću modernizacije opreme”. Ta izdavačka kuća isto tako želi podići održivi ekonomski razvoj i očuvati svoju vodeću poziciju.

Glasnogovornica povjerenika za regionalnu politiku Shirin Wheeler potvrdila je za Euractiv.com dkako su bugarske vlasti odabrale Payner za dodjelu pomoći od milijun eura. “Mi smo razmotrili uvjete i finacijska sredstva plana za dodjelu pomoći, koja je namjenjena malim i srednjim tvrtkama u kreativnim industrijama, i mi to podržavamo”, rekla je Wheeler.

Ona je ipak rekla da je izbor projekata odgovornost bugarskog Ministarstva ekonomije. Wheeler je također navela da je nakon zabrinutosti u nekim krugovima, Europska komisija 15. siječnja zatražila od bugarskih vlasti da ispitaju jesu li poštivana sva pravila plana o dodjeli pomoći u slučaju Paynera.

Muzička produkcija Payner osnovana je 1993. godine, a u svom vlasništvu ima i nekoliko diskoteka širom zemlje, kao i hotel dvorac “Bajke”. Prema informacijama sa stranica tvrtke, za Payner trenutno snima 54 pjevača, uključujući i srpsku folk zvijezdu Bobana Zdravkovića.

Payner je kontroverzan upravo zbog prirode “čalga” muzike – ozloglašenog žanra koji se pojavio u Bugarskoj devedesetih godina prošlog stoljeća, a u kojem dominiraju motivi novca i seksualnih aluzija. Poznato je da u toj glazbi posebno uživaju “mutri”, bivši hrvači koji su u velikoj mjeri preuzeli organizirani kriminal u Bugarskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*