Europska unija otvara pristupne pregovore s Crnom Gorom

Ministri vanjskih poslova ili europskih poslova zemalja članica EU-a preporučili su na sastanku u Luxembourgu da se s Crnom Gorom otvore pristupni pregovori.

Odluku još trebaju potvrditi šefovi država vlada na summitu u Bruxellesu, objavio je povjerenik za proširenje Štefan Füle. “Cijenim preporuku ministara da se u petak otvore pregovori s Crnom Gorom”, rekao je Füle.

Pregovori bi na prvoj međuvladinoj konferenciji trebali biti službeno proglašeni otvorenima, a nakon toga slijedi postupak dubinske analize crnogorskog zakonodavstsva i njegove usporedbe s europskom pravnom stečevinom. Očekuje se da bi prva poglavlja Crna Gora mogla otvoriti potkraj godine.

Crna Gora ima kandidatski status od prosinca 2010. U prosincu 2011. Europsko vijeće je radi otvaranja pregovora u lipnju zadužilo Europsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. svibnja prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu razinu usklađenosti s europskim standardima.

Europska unija će s Crnom Gorom voditi pregovore prema novom pristupu, prema kojem će se najprije otvoriti pregovori u dva najvažnija poglavlja 23. – Pravosuđe i temeljna prava i 24. – Pravda, sloboda i sigurnost. Ta dva poglavlja bit će otvorena tijekom cijelog procesa i bit će zatvorena tek na kraju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*