"Europska unija – zapadni Balkan" – konferencija koja je izgubila ambicije

Dugo najavljivana konferencije Europska unija – zapadni Balkan, na kojoj se danas u Sarajevu sastaju predstavnici 27 zemalja EU-a, SAD-a, Rusije i Turske s predstavnicima zemalja regije jugoistočne Europe izgubila je svoje prvotne ambicije, ocjenjuje “Deutsche Welle”, analizirajući prijedlog završnog dokumenta konferencije.

Deset godina nakon summita u Zagrebu, konferencija u Sarajevu trebala je biti obljetnica na kojoj će zemlje regije jugoistočne Europe dobiti potvrdu da EU ne odustaje od svojih obećanja i europske perspektive za zemlje regije. No, ono što je na početku izgledalo kao rođendansko slavlje na visokoj diplomatskoj i političkog razini polako se pretvara u razočaranje. Razlog je konačni prijedlog završnog teksta konferencije koji je pripremilo španjolsko Predsjedništvo EU-a. Tekst pokazuje potpuni gubitak ambicija, ocjenjuje “Deutsche Welle”.

Reakcije iz diplomatskih krugova govore da je španjolsko Predsjedništvo u svom priopćenju toliko blago da zapravo ostavlja upitnom cijelu konferenciju i smisao njezina održavanja. U tekstu se ne spominje niti jedna zemlje regije u pogledu nekakvih novih obveza ili obećanja…

Zaključak da je konferencija izgubila prvotne ambicije nameće se i nakon uvida u popis sudionika. Naime, na današnji summit u Sarajevu neće doći šefovi diplomacija najuticajnijih zemalja Europe – Njemačke, Velike Britanije i Francuske, kao ni ministri vanjskih poslova SAD-a i Rusije, nego će na skup uputiti zamjenike ministara, iz čega neki – potpredsednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić, primjerice – zaključuju da priključenje zapadnog Balkana nije u vrhu prioriteta Europske unije. No, sama činjenica da se konferencija održava govori da je proširenje ipak i dalje na dnevnom redu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*