Europski čelnici traže ukidanje viza za BiH

HR-visaMinistar unutarnjih poslova Španjolske Alfredo Pérez Rubalcaba, predsjednik Odbora LIBE Europskog parlamenta Juan Fernando Lopez Aguilar i povjerenica unutarnjih poslova Europske komisije Cecilia Malmström, uputili su pismo europskom komesaru za proširenje Stefanu Fuleu i članovima Predsjedništva EU, u kome traže što skorije ukidanje viza za građane BiH i Albanije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Potaknuti ostvarenim napretkom BiH i uspješnom organizacijom Međunarodne ministarske konferencije „Interkulturni dijalog i unutrašnja sigurnost“, koja je 28.i 29. travnja održana u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, europski čelnici u pismu naglašavaju da su BiH i Albanija, naporno radile na provođenju reformi i da se približavaju postavljenim ciljevima od strane EU.

U pismu se također, naglašava da bezvizni režim ima veliki utjecaj na živote ljudi, jer dovodi do realizacije ideje slobodnog kretanja kao jednog od temeljnih prava u Europi, koje uživaju građani Srbije, Crne Gore i Makedonije, te dodaje:

“Stoga smo posebno odlučni, učiniti sve što možemo da ispunimo svoje obveze i završimo neophodne procedure za izmjenu i dopunu Uredbe, uz minimalno odgađanje, pod uvjetom, da su u potpunosti ispunjeni kriteriji. Moramo planirati pažljivo naš rad, kako bi se omogućila prva rasprava o izmjeni i dopuni Uredbe, koja bi trebalo da se dogodi u lipnju (JHA Vijeće), nakon podnošenja prijedloga Europske komisije krajem svibnja. To će omogućiti da Europski parlament završi svoj posao do početka jeseni 2010.godine”, navodi se u pismu.

Europski čelnici potom naglašavaju, da su vezani zajedničkom izjavom, usvojenom u studenom 2009. od strane Vijeća EU i Europskog parlamenta, koja poziva na prijedlog o izmjenama i dopunama Uredbe (EZ) broj 539/2001 za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu  kako bi se rasprava o tome vodila “kao urgentno pitanje” te dodaje:

“Mi smo svjesni rezervi koje još uvijek postoje u nekim državama članicama o procesu liberalizacije viznog režima, u svezi s povećanjem broja zahtjeva za azilom iz nekih zemalja zapadnog Balkana. Međutim, vidjeli smo da je moguće da takvi problemi relativno brzo budu riješeni na bilateralnom nivou, sa zemljama zapadnog Balkana, državama članicama EU i Europskom komisijom, te da su svi spremni na suradnju u rješavanju takvih problema. Također, možemo svjedočiti o predanosti zemalja zapadnog Balkana za tješnjom regionalnom i bilateralnom suradnjom, što doprinosi sprječavanju ilegalnih migracija, organiziranog kriminala i korupcije”, navodi se u pismu europskih čelnika.

Uz konstataciju, da ministri unutarnjih poslova Salzburškog Foruma podržavaju nastojanja španjolskog Predsjedništva EU da se jasno definiraju potrebni koraci u smjeru liberalizacije viznog režima za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, nakon prijedloga Komisije, europski čelnici zaključuju da bi po ispunjenju uvjeta za liberalizaciju, obje zemlje doprinijele sigurnosti unutar regije i izvan nje. Time bi se učinio važan korak u ispunjavanju EU standarda sigurnosti, kao i u pogledu napora učinjenih na njihovoj europskoj perspektivi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*