Europski parlament: Bosni i Hercegovini je potrebna “opsežna ustavna reforma”

europski-parlament-zgradaEuropski parlament (EP) u jučer donesenoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini navodi da je BiH potrebna “opsežna ustavna reforma”. “Tražimo od bh. vlasti da implementiraju presudu u predmetu Sejdić – Finci kao prvi korak prema opsežnoj ustavnoj reformi u zemlji koja je potrebna kako bi se ostvario napredak prema stvaranju moderne i funkcionalne demokratije u kojoj bi svaki građanin, bez obzira na njegovu ili njenu etničku pripadnost, uživao ista prava i slobode”, navodi se u izvješću.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je u ime EP-a da je jako zabrinuta nedostatkom zajedničke vizije za pravac kojim zemlja ide, što bi moglo dovesti do toga da BiH nastavi zaostajati u odnosu na ostale zemlje regije.

U izvješću EP poziva vlasti BiH da ispune postavljene ciljeve i uvjete za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH kako bi se omogućilo snažnije prisustvo i veća odgovornost lokalnih političara.

EP od političkih čelnika u BiH traži da “rade zajedno i da se fokusiraju na implementaciju Mape puta, kao djela dijaloga s Europskom komisijom, kako bi bili ispunjeni svi uvjeti za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) te kako bi BiH mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u Europskoj uniji”.

Europski parlament također izražava zabrinutost zbog političkih blokada koje se pojavljuju, ali i zbog velike neizvjenosti u vezi s pitanjem preustroja Vlade Federacije BiH. Zatraženo je pojednostavljenje struktura Federacije BiH, koje su još uvijek zasnovane na Washingtonskom sporazumu iz 1994. godine.

EP zahtjeva od bh. vlasti da “ostvare napredak u reformama javne uprave i jačanju administrativnih kapaciteta, a posebno da učine napore kako bi bila povećana stručnost i kvalifikacije uposlenika javnog sektora”.

Europski parlament izražava i veliku zabrinutost zbog visokog stepena korupcije u zemlji i umiješanosti političkih stranaka u koruptivne radnje.

Također, Europski parlament, “osuđuje svaki pokušaj da se u BiH ili bilo gdje u svijetu minimizira ili poriče genocid koji se desio u Srebrenici”.

EP je zatražio okončanje etničke segregacije djece u školama u BiH, a od bh. vlasti da se posvete rješavanju finansiranja ustanova kulture, kao što su Zemaljski muzej, Narodna i univerzitetska biblioteka i Historijski muzej BiH.

Na kraju izvještaja EP je zatražio od bh. vlasti da učine sve kako bi se građanima Kosova dozvolio ulazak u BiH, te dodaje da je BiH jedina zemlja u regiji koja građanima Kosova ne dozvoljava ulazak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*