Europski parlament izrazit će duboku zabrinutost zbog situacije u BiH

doris packEuropski parlament trebao bi izraziti duboku zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije dva entiteta u BiH, navodi se u izvješću izvjestitelja Europskog parlamenta za BiH Doris Pack. U izvješću se osuđuje upotreba zapaljive retorike koja “potkopava proces međuetničkog pomirenja i funkcioniranje državnih struktura” i izražava nezadovoljstvo ograničenim napretkom BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU.

Doris Pack poziva šefa vanjske politike EU Cetherine Ashton i povjerenika za proširenje Stefana Fulea da  u potpunosti upotrijebe moć EU prema političarima u BiH, piše internetski portal EU “EUobserver”.

Ovo izvješće razmatrat će Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta u travnju, prije usvajanja na plenarnoj sjednici u svibnju.

Veći dio izvješća odnosi se na neophodnost ustavnih reformi uz tvrdnje da jača centralna država ne znači slabljenje entiteta već stvaranje uvjeta za efikasnu administraciju sposobnu za primjenu suštinskih reformi na  državnom nivou, što bi pripremilo cijelu zemlju za pristup EU.
Najvažnija poruka u izvješću je predloženi poziv Europskoj komisiji da finalizira normativni paket o viznoj liberalizaciji za građane BiH, kako bi mogli da putuju bez viza u zemlje EU već ovog ljeta.

Europska komisija je sa svoje strane rekla da je veoma nerealno očekivati da se taj proces završi tako rano, navodi EUobserver.

Doris Pack u izvještaju apelira na Republiku Srpsku da nastaviti aktivno i konstruktivno da učestvuje u pregovorima  o raspodjeli bivše državne imovine i da se “suzdrži od opstrukcija odluka OHR-a”.

“Vlada RS mora poštivati Daytonski sporazum u cijelosti i ne smije dovoditi u pitanje mjere visokog predstavnika. Osobni napadi i prijetnje zakonskim mjerama protiv visokog predstavnika i njegovog tima su neprihvatljivi”, navodi se u izvješću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*