Europski parlament o BiH: Nastavite reforme, smanjite zaostatak u odnosu na Hrvatsku i Srbiju

Europski parlament usvojio je danas Rezoluciju o BiH kojom je upućen poziv da se u BiH hitno pristupi reformama i riješe važna proračunska pitanja, kao i na “borbu protiv svih oblika ekstremizama, religiozne mržnje i nasilja, i to u uskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom, kao i na podizanje svijesti i eliminaciju ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste na cijelom zapadnom Balkanu”.

Izvjestiljica Doris Pack pozdravila je donošenje zakona i formiranje Vijeća ministara BiH što je, kako je rekla, pokazatelj da je moguće krenuti putem normalizacije i dogovora. “U šest tjedana napravili su veći napredak nego u ranijih 15 mjeseci”, rekla je Doris Pack.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle rekao je da je situacija u BiH pozitivnija nego ranije, naglasivši da se od novoformiranog Vijeća ministara očekuju i politički i ekonomski rezultati. Naglasio je potrebu sređivanja porezne politike i bolje koordinacije između entiteta kako bi se osiguralo provođenje europskih reformi.

Po njegovim riječima, ova će godina biti ključna za napredovanje BiH na putu ka EU. “Mi smo sasvim jasno rekli šta tražimo od BiH. Tražimo da se popis stanovništva veoma dobro tehnički pripremi i da pripreme budu tretirane kao predmet najvećeg reda hitnosti. Popis nam je neophodan za budući ekonomski razvoj. Znamo da se spremaju lokalni izbori u listopadu, a pitanja i zahtjeva je veoma mnogo. Vrijeme je da BiH uhvati korak sa susjedima. Vidimo da je pozitivan duh kompromisa prevladao, zato molim sve da ostave prošlost iza sebe i da se okrenu budućnosti”, poručio je Füle.

Jedan dio diskusije bio je posvećen kompromisnom amandmanu o vjerskom ekstremizmu, iz kojeg je pred plenarnu sjednicu, na inicijativu Zelenih, brisan dio koji se odnosio na vehabije.

Izvjestiteljica socijaldemokrata za BiH Emine Bozkurt tvrdi da “BiH ima mnogo lica, ali nijedno nije ono vehabija”. Slovenski liberal Ivo Vajgl rekao je da se slaže sa brisanjem dijela o vehabijama iz amandmana, “jer bi to bacilo sjenu na tu državu i na određenu zajednicu, a to ne bi bilo pravedno”.

Govornici iz raznih političkih grupacija u Europskom parlamentu pozvali su BiH da oslabi “nacionalističku retoriku i da se okrene reformama”, kako bi se smanjio zaostatak na europskom putu u odnosu na Hrvatsku i Srbiju.

Nekolicina britanskih eurozastupnika ne želi da se BiH ostavi “europska perspektiva”, odnosno obećanje punopravnog članstva nakon reformi. “Znam što bi oni htjeli – pobjeći iz svoje fragementizirane i krhke zemlje u bogatu EU. Razumijem ih. Ali, što bi mi dobili time da ih primimo? Osim šta bismo uvezli njihove etničke i nacionalističke tenzije i probleme. Hvala im lijepo, mi toga imamo i sami”, rekao je jedan od britanski europarlamentaraca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*