Europski parlament odobrio Ugovor o pristupanju Hrvatske EU

Zastupnici Europskog parlamenta velikom su većinom glasova odobrili u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji čime se otvara put za njegovo potpisivanje sljedeći tjedan.

Kako javlja Hina, glasovanju su pristupila 634 zastupnika, za pristanak na pristupni ugovor glasovala su 564 eurozastupnika, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

Preostao je još formalni pristanak Vijeća EU-a koje će u ponedjeljak dati zeleno svjetlo na Ugovor o pristupanju koji će potom biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća.

Europsko vijeće tada će prvi put zasjedati s 28 zemalja, od kojih će jedna, Hrvatska, imati status promatrača.

Nakon glasovanja svi su nazočni europski parlamentarci počeli pljeskati, ustali su sa svojih mjesta i okrenuli se prema galeriji na kojoj je bilo izaslanstvo Hrvatskog sabora.

Osim pristanka na pristupni ugovor, europski parlamentarci izglasali su i popratnu, neobvezujuću rezoluciju u kojoj izražavaju uvjerenost da će pozitivni rezultati reformskog procesa »ojačati potporu i povjerenje hrvatskih građana za članstvo u EU-u«, te pozivaju građane da na referendumu o pristupnom ugovoru daju potporu, a zemlje članice da na vrijeme dovrše proces ratifikacije.

U rezoluciji se pozdravlja završetak pregovora i ističe da posao još nije gotov i da Hrvatska treba nastaviti s reformama.

Za tu rezoluciju bilo je 550 glasova za, 34 protiv i 41 suzdržan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*