Europski parlament podržao ukidanje viza za BiH i Albaniju

Europski parlament u četvrtak je na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu velikom većinom podržao ukidanje viza za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju, a konačnu odluku o tome trebaju donijeti ministri unutarnjih poslova zemalja članica, najvjerojatnije početkom studenoga.

Za izvješće koje je pripremila slovenska parlamentarna zastupnica Tanja Fajon glasovalo je 538 zastupnika, 47 ih je bilo protiv a 41 suzdržan. Protiv izvješća u kojem se traži vizna liberalizacija glasovali su zastupnici iz euroskeptičnih stranaka desnice.

Zastupnica Fajon zauzela se za to da se vize ukinu prije kraja ove godine.
Vijeće EU-a o tome odlučuje kvalificiranom većinom, a Francuska i još neke članice najavile su da će tražiti sigurnosna jamstva da nema opasnosti od uvoza ilegalnih imigranata i pripadnika organiziranog kriminala iz tih dviju zemalja.

U raspravi o izvješću zastupnice Fajon u srijedu navečer sudjelovala je i povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem.

Ona je istaknula da su BiH i Albanija ispunile sva mjerila koja im je EU postavila za ukidanje viza. Malmstroem je rekla da su obje zemlje zaslužile ukidanje viza nakon što su uvele biometrijske putovnice, pojačale nadzor nad granicama i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Krajem prošle godine EU je ukinuo vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru i nakon što se liberalizira vizni režim za BiH i Albaniju ostat će samo građani Kosova koji ne mogu putovati bez viza. Pet članica Europske unije ne priznaje neovisnost Kosova i stoga je vrlo teško naći tehničko rješenje da bi osobe s kosovskim putovnicama mogle putovati u EU bez viza.

Zanimljivo je da postoje neka najave po kojima bi definitivna odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije još bi jednom mogla odgođena, usprkos ranijem pozitivnom zaključku Europske komisije i odluci Europskog parlamenta o viznoj liberalizaciji.

Naime, osim Francuske, koja je još ranije sugerirala da bi mogla tražiti dodatne sigurnosne garancije da će se kriteriji za ukidanje viza u BiH poštovati, u kuloarima se još spominje da bi Nizozemska i Danska, a možda čak i Finska mogle uskratiti «zeleno svjetlo» za BiH i Albaniju na zasjedanju Vijeća EU u studenom, prenijeli su dopisnici bh. medija iz Bruxellesa..
Podsjetimo, u zaključku Europske komisije od 14. rujna, a koji je predočen Vijeću EU, navedeno je da su BiH i Albanija poduzele sve neophodne mjere iz tzv. mape puta na ispunjavanju obveza za viznu liberalizaciju i da mogu biti stavljene na pozitivnu Schengensku listu.

Nakon ovog pozitivnog izvješća, konačna odluka je na Europskom parlamentu i Vijeću EU, koje bi se u studenom trebalo odlučiti o početku primjene liberalizacije viznog režima za BiH i Albaniju – a kao realan datum spominjao se 1. siječnja.

No, moguće je da u studenom na kraće vrijeme Francuska, Nizozemska i Danska blokiraju donošenje definitivne odluke, prije svega iz svojih unutarnjo političkih razloga, odnosno želje da demonstriraju odlučnu politiku prema bilo kakvoj imigraciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*