Europski sud: Homoseksualni brak nije temeljno ljudsko pravo

Država koja odbija prihvatiti homoseksualnu ili lezbijsku bračnu zajednicu time ne krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima, kaže se u ovotjednoj presudi Europskog suda za ljudska prava, kojom je odbijena tužba jednog homoseksualnog para iz Austrije, javlja Deutsche Welle.

Dvojica Austrijanaca tužbu su podnijeli jer im je gradska uprava Beča 2002. godine uskratila dozvolu za sklapanje braka s obrazloženjem da je brak moguć isključivo između osoba različitog spola, znači između muškarca i žene. U tužbi su ustvrdili da se time krši njihovo građansko pravo na sklapanje braka, da ih se diskriminira te se pozvali na zakonom zajamčeno pravo na poštovanje njihovog osobnog i obiteljskog života.

Suci Europskog suda za ljudska prava u obrazloženju svoje presude navode da članak 12. Konvencije o ljudskim pravima pravno reguliranje sklapanja brakova izričito stavlja u nadležnost zakonodavstava pojedinih država.

Pitanje homoseksualnih zajednica na različite je načine regulirano u zemljama EU-a, a prva članica koja je legalizirala homoseksualne brakove bila je Danska, 1989. godine. Taj primjer su malo kasnije slijedile i druge nordijske zemlje – između 1993. i 2002. godine tu vrstu brakova legalizirale su redom Norveška, Švedska, Island i Finska. U međuvremenu u 21. od ukupno 27 zemalja EU-a postoje propisi koji reguliraju istospolne bračne ili životne zajednice.

U Njemačkoj od 2001. a u Austriji od ove godine na snazi su propisi koji homoseksualnim i lezbijskim parvima omogućavaju zasnivanje tzv. životnih zajednica. Te zajednice su u brojnim aspektima izjednačene sa bračnim zajednicama, ali postoje i značajne razlike. Tako primjerice homoseksualni parovi imaju mirovinska prava, a dozvoljeno je i nošenje zajedničkog imena. S druge strane njima međutim nije dopušteno posvajanje djece, a u Austriji im nije omogućena čak ni svečana ceremonija pred matičarem.

1 Comment

  1. pederi treba da ostanu ono sto jesu,,slon trazi slonicu,lav lavicu,ovca ovna,krava vola,,,dopustiti da jos djecu usvajaju,,tko ce biti mama a tko tata,,kuda je to rep.hrvatska pozurila sa pederlukom,,pitajte sindikate i sdp-oni na sve odgovore znaju,,nastranost u ime ljudskih prava diskriminira zakon prirode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*