Europski sud odobrio križeve u talijanskim školama

italiakrizzEuropski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvatio je žalbu Italije na presudu koju je izrekao 3. studenoga 2009. i kojom je tražio izbacivanje križa iz školskih učionica. Sud je priopćio kako će cijeli slučaj idućih mjeseci razmotriti Veliko vijeće koje će dati konačnu presudu. Sastav Velikog vijeća, koji ima 17 članova, bit će naknadno određen. Vijest iz Strasbourga talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozdravio je sa zadovoljstvom jer su, kako je rekao, prihvaćeni brojni razlozi za zadržavanje križa u školskim učionicama koje je Italija predstavila sudu.
To je veliki uspjeh Italije, prokomentirala je ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini, jer je prihvaćeno štovanje kršćanskih i kulturnih tradicija zemlje.
Cijeli slučaj pokrenula je talijanska državljanka Soile Lautsi, podrijetlom iz Finske, koja je 2002. godine zatražila od državne škole Vittorino da Feltre u mjestu Abano Terme, pokraj Padove, koju su pohađala njezina djeca, da se iz učionica otkloni križ. Nakon što se uzaludno obraćala talijanskom sudstvu, Soile Lautsi je zatražila izjašnjavanje Suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je presudio kako “raspela u učionicama predstavljaju kršenje prava roditelja da odgajaju djecu prema njihovu uvjerenju te krše vjersku slobodu učenika”. Na tu presudu žalila se talijanska vlada i sada je sud prihvatio žalbu tražeći da se izjasni Veliko vijeće koje donosi konačnu presudu. [kta/rv]
Izvor: KTA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*