Europskoj uniji uručena Nobelova nagrada, u izaslanstvu EU-a i Zoran Milanović

U Oslu je završila svečana dodjela Nobelove nagrade za mir. Dobila ju je Europska unija zbog ujedinjenja kontinenta te politike koja joj je donijela mir i demokraciju.

Odluka Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade izazvala je veliko iznenađenje, ali i i kritike, zbog uloge zemalja Unije u prodaji oružja, krizi u eurozoni i produbljivanju jaza između bogatih i siromašnih članica EU-a.

Europska unija uvijek je bila glavna snaga u procesu pomirenja. Nobelova nagrada za mir stoga je zaslužena i potrebna. Upućujemo naše čestitke, rekao je čelnik norveškog Odbora za Nobelovu nagradu Thorbjorn Jagland, koji je uručio nagradu.

Nagradu su u ime EU-a preuzeli predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Izaslanstvo EU-a se sastojalo od predstavnika zemalja članica EU-a i Hrvatske, koju je predstavljao premijer RH Zoran Milanović, te četvero mladih pobjednika natječaja pod nazivom “Mir, Europa, budućnost”, organiziranog od strane EU institucija i Europskog foruma mladih povodom dodjele Nobelove nagrade. Zajedničku izjavu predsjednika Van Rompuya i Barrosa s dodjele možete naći ovdje.

U listopadu 2012., Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je Nobelovu nagradu za mir za 2012. godinu dodijeliti Europskoj uniji. U svom obrazloženju Odbor je istaknuo kako Europska unija i njezini prethodnici već više od šest desetljeća pridonose promicanju mira i pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi te je dodao kako je EU pridonijela transformaciji Europe iz kontinenta rata u kontinent mira.

U studenom 2012., Europska komisija je službeno prihvatila novčanu nagradu predviđenu za dobitnike Nobelove nagrade za mir, a iznos od približno 930.000 eura bit će dodijeljen projektima pomoći djeci u ratnim zonama i zonama sukoba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*