Evakacija tisuća stanovnika zbog vulkana Puyehuea

Nakon pola stoljeća mirovanja, vulkan Puyehue na jugu Čilea u subotu je počeo erumpirati! To je lokalne vlasti prisililo na evakuaciju oko 3500 stanovnika obližnjih naselja, koji su smješteni u privremena skloništa u sigurnim područjima, javljaju svjetske agencije.

Čileanska državna služba za geologiju i rudnike izvijestila da je erupciju Puyehea, koji se nalazi u vulkanskom lancu Cordon Caulleku, najprije obilježila eksplozija, nakon koje se pojavio stup plina visok oko 10 km.

Vulkan se nalazi 870 km južno od glavnoga čileanskog grada Santiaga i nedaleko od argentinske granice. Razina opasnosti od vulkanske aktivnosti podignuta je na šest, na ljestvici od osam stupnjeva.

Mediji javljaju da se veliki oblak pepela koji izlazi iz vulkana nadvio i nad susjednom Argentinom, gdje su dužnosnici stanovnicima naredili da ostanu u zatvorenom prostoru, a regionalna zračna luka u argentinskom gradu Barilocheu zatvorena je zbog vulkanskog pepela.

Vulkanski lanac Cordon Caulle, kojemu pripada Puyehue posljednji se put aktivirao 1960. Čile je jedan od zemalja s najviše vulkana u svijetu. Izdaleka se vidi aktivnost vulkana, stup dima i pepela te se osjeća intenzivan smrad sumpora”, rekao je prefekt regije Los Rios, Juan Andres Varas.

Kako prenosi Hina, u nekoliko sati u području oko vulkana evidentirano je desetak potresa srednjeg intenziteta, magnitude 4 po Richteru i oko stotinjak potresa slabijeg intenziteta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*