Fajon predlaže ukidanje viza za BiH i Albaniju prije Božića

Bosna i Hercegovina i Albanija ispunile su sve tehničke uvjete za ukidanje viza za zemlje Europske unije, što je potvrdila i Europska komisija u najnovijem izvještaju, tako da bi bezvizni režim mogao biti odobren do kraja godine, izjavila je izvjestiteljica Europskog parlamenta za bezvizni režim Tanja Fajon.

Ona je u razgovoru za Radio Slobodna Europa kazala u utorak da se nada da će Europski parlament o tome glasovati krajem rujna ili najkasnije početkom listopada. Fajon je kazala kako je moguće da unutar Unije postoje politička dvoumljenja u svezi s tim.

Izvjestiteljica EU-a za bezvizni režim nije mogla naznačiti točan datum ukidanja viza za BiH i Albaniju, ali je rekla da bi se to moglo realno očekivati za kraj godine. Ona sama je predložila da to bude prije Božića.

Fajon je istaknula da je vizna liberalizacija tehnički proces i kako nema političkih razloga da se odugovlači ako su svi uvjeti za ulazak u bezvizni režim ispunjeni, što je priznala i Europska komisija. Uostalom, zaključila je Fajon, ako bi u igru ušla politička pitanja, Unija bi mogla izgubiti kredibilitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*