Federacija BiH dobila novi proračun, premda ga nije podržala federalna Vlada!

Dom naroda parlamenta Federacije BiH u utorak je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu prihvatio prijedlog entitetskog proračuna za 2013. godinu čime je okončan postupak njegova usvajanja jer ga je Zastupnički dom već odobrio na zasjedanju održanom u ponedjeljak.

Prema prijedlogu kojega je parlamentu na odobrenje uputio entitetski premijer Nermin Nikšić bez suglasnosti vlade koja nije mogla zasjedati zbog međustranačkih podjela u njoj, Federacija BiH u narednoj bi godini trebala biti financirana iznosom od dvije milijarde i 200 milijuna konvertibilnih maraka (milijarda i 125 milijuna eura) što je za 10 posto više u odnosu na rebalansirani proračun za 2012. godinu.

Premijer Nikšić je obrazlažući prijedlog proračuna potvrdio kako planirani iznos vjerojatno neće biti dostatan pa valja očekivati novi rebalans.

Najviše polemike među zastupnicima je međutim ponovo izazvala činjenica da je proračun u parlament došao bez suglasnosti federalne vlade što je presedan, a zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrdili su kako je to nezakonito i protuustavno.

Većina koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH i HDZ 1990. te je primjedbe odbacila kao neutemeljene i na kraju izglasala proračun.

Usvajanje proračuna do 5. prosinca uvjet je kojega je vlastima u BiH postavio Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi prije kraja prosinca odobrio isplatu nove tranše kredita po stand-by aranžmanu namijenjenog “krpanju” proračunskih rupa u ovoj tekućoj fiskalnoj godini.

Narodna skupština Republike Srpske je nakon trodnevne rasprave prihvatila proračun tog entiteta, a večeras ga je podržalo Vijeće naroda Republike Srpske, čime je završena kompletna procedura oko njegova usvajanja, tako da je i RS uspjela ispuniti uvjet koji je postavio MMF.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić potvrdio je večeras u izjavi novinarima da je Vlada RS-a naknadno povećala iznos predviđen za rad klubova ovog vijeća koji će u narednoj godini imati na raspolaganju 175.000 KM.

Sredstva za rad klubova bila su prijedlogom proračuna umanjenja za 50 posto, napomenuo je Malić i dodao da su našli “kompromisno rješenje”.

Za proračun RS-a glasalo je 49 poslanika, protiv je bilo 21, a suzdržanih nije bilo.

No, usvajanjem ovih dvaju proračuna BiH još nije u cijelosti ispunila uvjete koji je postavio MMF – državni proračun još čeka na usvajanje u parlamentu BiH i za sada je neizvjesno kada će se to dogoditi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*