Federacija BiH: Hrvatska nam duguje milijune za tenkove koje je prodala Kuvajtu

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine podnijele su Vrhovnom sudu Hrvatske zahtjev za reviziju presude Visokog trgovačkog suda iz Zagreba kojom je odbijena tužba FBiH i tvrtke BNT iz Novog Travnika protiv tvrtke “Đuro Đaković” zbog prodaje 13 tenkova Kuvajtu.

Tu je informaciju potvrdio pomoćnik ravnatelja Agencije za privatizaciju FBiH Senad Rahimić.

Rahimić je sarajevskom Dnevnom avazu kazao kako drži da tužba bosanskohercegovačke strane nije smjela biti odbačena jer je utemeljena na čvrstim argumentima pa je stoga i zatražena revizija ove presude.

Federacija BiH i novotravnički BNT tužbu protiv “Đure Đakovića” podnijeli su još 2007. godine, a zahtjev je bio da se novotravničkoj tvrtki isplati nešto više od tri milijuna američkih dolara na ime odštete za ugrađene dijelove u tenkove koji su početkom 90-ih godina prodani Kuvajtu.

U proizvodnji tih tenkova, uz BNT, sudjelovali su i sarajevski “Zrak” te “Famos”, a ukupna potraživanja sve tri tvrtke na ime nastalih troškova su nešto manja od 13 milijuna dolara.

Tenkovi T-84, koji su rađeni po narudžbi iz Kuvajta te su 1991. godine i isporučeni toj zemlji, bili su zajednički proizvod oko dvije stotine tvrtki koje su bile u lancu vojne industrije bivše Jugoslavije.

Riječ je usavršenoj verziji ranijeg ruskog tenka T-72, a ‘Đuro Đaković’ je bio zadužen za završnu proizvodnju dok su se u BiH proizvodili strojevi, optika, topovi i streljivo.

Prema dostupnim podacima bivša SFRJ prodala je Kuvajtu oko 150 ovakvih tenkova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*