Federacija BiH mora obeštetiti vlasnike stanova bivše JNA

Predstavnica Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava Monika Mijić, koju je Vlada Federacije BiH zadužila da preispita presudu u «slučaju Đokić”, izjavila je da vlasnici vojne imovine mogu podnositi pojedinačne tužbe, ali da se FBiH prema svima dužna odnositi u skladu s odredbama presude u korist Branimira Đokića. Ona smatra da je jedan od najvećih krivaca za novonastalu situaciju sama Vlada FBiH.

– Od Vlade FBiH tražila sam argumente i prigovore za ovaj slučaj. Ono što sam dobila bilo je neuporabljivo. Ponovo sam 26. srpnja od Vlade zatražila dodatne informacije, odnosno dokumente kojim bi potvrdili da su vojni stanovi dodijeljeni socijalno ugroženim ili ratnim vojnim invalidima, a ne visokim funkcionarima kako je to navedeno u presudi. Tražila sam i broj osoba koje traže vraćanje stana kako bismo znali posljedice presude. Do danas od Vlade ništa nismo dobili, a krajnji rok da se izjasnimo po ovoj presudi je 20. kolovoza, rekla je Mijićeva za banjolučke “Nezavisne novine”.
Federacija BiH vlasnicima vojnih stanova na području ovog entiteta morat će isplatiti skoro 100 milijuna KM odštete.

Na ovaj podatak ukazali su predstavnici Udruženja vojnih umirovljenika RS nakon presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom je federalnu vladu obavezala da Branimiru Đokiću, bivšem generalu JNA, isplati 65.000 eura odštete za stan. Prema evidenciji ovog udruženja, još oko 300 bivših djelatnih vojnih osoba nije uspjelo vratiti svoju imovinu u FBiH, a prema mišljenju pravnika Vlada će prema svakoj osobi morati postupati u skladu s posljednjom presudom suda u Strasbourgu.

Podsjetimo, predstavnici Vlade FBiH konstatirali su da će vraćanje vojnih stanova uzrokovati kolaps ovog entiteta.
Tako je federalni premijer Mustafa Mujezinović upozorio da “Federacija BiH može doživjeti financijski kolaps”

– Federacija BiH može doživjeti financijski kolaps ako odluka Suda u Strasbourgu u “slučaju Đokić” bude primijenjena na više od 20.000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba, izjavio je jučer Mujezinović.
Isti zaključak donijela je i Vlada na jučerašnjoj sjednici na kojoj je zadužila predstavnicu Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava Moniku Mijić da podnese zahtjev za preispitivanje presude ovog suda u predmetu “Branimir Đokić protiv BiH”.

Sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, mora u roku tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strasbourgu, predstavlja kršenje odredaba Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje članka koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. svibnja, navodi se da “ako se iznosi ne isplate u iduća tri mjeseca, kamatna stopa bit će povećana za tri posto”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*