Federaciji prijeti financijski krah

Ministar financija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da slijedi krah ako ne budu ispunjeni uvjeti međunarodnih finansijskih institucija. “Svjetska banka se povlači, MMF zamrzava, Europska komisija suspenduje 100 miliona eura pomoći budžetu i sve ostalo. Nadam se da ćemo imati dovoljno pameti i zrelosti, snage i ostalog da prevladamo sitna politikanstva i da se zarad sitnih političkih poena nitko neće poigravati sudbinom ove države”, izjavio je je Bevanda za Radio Slobodna Europa.
Predstavnici Svjetske banke i MMF-a ponovili su u utorak da vlasti FBiH moraju ispuniti uvjete neophodne za dobivanje kreditnih aranžmana i da će se, ako do toga ne dođe, predstavnici ovih institucija povući iz aranžmana sa BiH. Oni su, nakon sastanka s predstavnicima vlasti u Sarajevu, ocijenili da je financijska situacija u FBiH loša i da se pogoršava.
Ako do 26. veljače ne budu usvojeni neophodni zakoni o uštedama u FBiH, u opasnost se dovodi 124 milijuna eura koje bi ovaj entitet trebalo da dobije iz aranžmana sa MMF-om i 43,5 milijuna eura kredita Svjetske banke. Pri tomu, neće biti ugrožena samo FBiH – novac neće biti odobren ni Republici Srpskoj, a ni državnom nivou vlasti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*